ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Kaphatóak a KulTour-Vidék képeslapok!

Kapuk, bejáratok, ajtók… Az új képeslapokon a 20. század elejétől napjainkig jelennek meg a városban található jellegzetes kapuk, bemutatva a rajtuk láható “elhasználódást”, javítgatást vagy éppen firkálást. A város első említésének 770. évfordulójára megjelent, gyönyörű üdvözlőkártyák kaphatóak a Tourinform irodában.

Előzmények:
– 2013 óta működik Pánczél Petra újságíró KulTour-Vidék blogja. Az itt megjelent írások és fotók fókuszában főleg a folyamatosan változó közterek és társadalmi közösségi terek szerepelnek; legyen szó lokális, vagy globális jelenségekről.
– A szerző évek óta fotózza (nemcsak itthon, hanem külföldön is) az átalakuló épületeket (és más köztéri objektumokat); sokszor nem egészben, hanem csupán részletekben megjelenítve a látványt. Így fordult a figyelme Zalaegerszeg különleges kapui felé, melyek 2016. novemberében bekerültek a blog KÉPben című fotórovatába is. E poszt szerkesztése közben jött a képeslapok ötlete.

Képeslap zalaegerszegi kapukról:
– Az ötlet sokaknak megtetszett, ezért a szerző 2016 decemberében, kísérleti jelleggel, saját költségén 50 darabot (2×25) készíttetett a képeslapokból. Később a zalaegerszegi önkormányzat támogatásával, a város első írásos említésének 770. évfordulójára 1000 darab (2×500) képeslap nyomtatására került sor. Ezek hátoldalán már a város 770. éves ünnepére készített logó is szerepel.
– A képeslapok kétfélék: egy-egy lapon 4-4 fotó látható. Különféle korszakok és különböző színek teszik változatossá a látványt.
– A cél az volt, hogy a századelőtől napjainkig jelenjenek meg a városban található jellegzetes kapuk, bemutatva a rajtuk látható „elhasználódást”, javítgatást, vagy éppen firkálást is. A díszesebb, klasszicizáló bejáratoktól kezdve a szocialista évtizedek jellegzetes kockaházaihoz és modern hivatali- vagy iskolaépületeihez tartozó fém, illetve fém és üvegkapuk éppúgy megjelennek, mint a legújabb, mediterrán hatású épületeken látható ajtók, bejáratok.
– A képeslapok formai alakítását és nyomdai előkészítését Tóth Norbert képzőművész végezte.

A képeslap “főszereplői” :
– A képeslapok hátoldalán olvashatók az egyes épületek és az utcák nevei.
– A válogatásba a Petőfi utcai Önkiszolgáló étterem kapuja, a Kazinczy téri Pártok háza –, az Ady utcai HEMO épületének bejárata, egy Pintér Máté -, Pázmány Péter –és Jákum Ferenc utcai magánház kapuja, valamint Varkaus téri Liszt-iskola -és a Sütő utcai új üzletsor kapui kerültek be.

A KulTour-Vidék képeslapok KAPHATÓAK A TOURINFORM IRODÁBAN!

Oszd meg, hogy más is lássa:

Iratkozz fel hírlevelünkre!