ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Különleges Zalaegerszeg – Városrészi kalandozások

A turisztikai prospektuscsalád legújabb tagja egy olyan, számos fotóval illusztrált 52 oldalas füzet, amely arra vállalkozik, hogy – a teljesség igénye nélkül – bemutassa a belvároson kívüli Zalaegerszeget: a városnegyedek történetét (megfűszerezve néhány izgalmas múltdarabkával) és kiemelkedő turisztikai nevezetességeit.

Az új prospektus a Különleges Zalaegerszeg – Városrészi kalandozások címet viseli, reményeink szerint méltó folytatása a népszerű, Zalaegerszeg titkai – Városkalauz a múlt tükrében című kiadványnak, mely elsősorban a belváros értékeit veszi górcső alá. A Különleges Zalaegerszeg című kiadvány olyan, a településen található kincsekre irányítja a figyelmet, amelyekről talán csak a múltat kutató szakemberek és lokálpatrióták tudnak.

A füzet Balaicz Zoltán polgármester felkérésére, Pereszteginé Szabó Júlia Tourinform irodavezető ötlete alapján készült, a szerkesztést Tódor Tamás marketing referens végezte.

A forrásjegyzék közel nyolcvan tételből áll: a felsorolásban múzeumi és levéltári tanulmányok, idegenforgalmi szakkönyvek, irodalomtörténeti közlemények, városrészi monográfiák, gyűjtőnaplóban vezetett interjúk, újságcikkek és internetes bejegyzések szerepelnek. A kiadvány 18 „fejezetet” tartalmaz: Csácsbozsok, Parkerdő, Pózva, Kaszaháza, Gébárt és Ságod, Andráshida, Szenterzsébethegy, Ebergény és Egerszeghegy, Landorhegy, Bazita, Alsóerdő, Kertváros, Alsójánkahegy, Jánkahegy, Zalabesenyő, Botfa, Páterdomb, Ola. A turisztikai füzet 95 fotóval, 83 szakaszban mutatja be a városrészeket. Az archív felvételek többségét a Göcseji Múzeum bocsátotta rendelkezésre, a szöveganyagot Megyeri Anna történész muzeológus tekintette át, s látta el tanácsokkal, észrevételekkel. Egyes városrészek monográfiáinak szerzői, lelkes lokálpatrióták is segítették a kiadvány létrejöttét: volt, aki információval; volt, aki fényképpel.

A Különleges Zalaegerszeg – címéhez igazodva – azokat az egyedi, idegenforgalmi szempontból is számottevő értékeket mutatja be, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Zala megye székhelyét a turisták egy kedvelt célpontjává tegyék. A füzetet olvasva többek között az is kiderül, hogy:

 • Zalaegerszegen találhatóak a világ legkisebb könyvei (a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum páterdombon található, Wlassics Gyula utcai irodaházában)
 • a botfai Karácsony-hegy csúcsa tekinthető Zalaegerszeg legmagasabb pontjának
 • Zalabesenyő két templommal is rendelkezik
 • sajátos átmenetet képez a Keresztury Ház a múzeum és az alkotóház között (Jánkahegyen épült fel)
 • mi az alsójánkahegyi „Csirkekeltető” titka
 • a Kertvárosban épült fel hazánk első integrált játszótere, a Bóbita játszótér
 • régi emlékeket idéz fel az alsóerdei „Ezeréves fa”
 • mit is neveztek tulajdonképpen „Herszonnak” Zalaegerszegen
 • hány éves is valójában a híres, szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa
 • lakozott-e ördöngös életű boszorkány Andráshidán
 • miért kuriózum a Gébárti Kézművesek Háza
 • mikor virágzik a mocsári kockásliliom.

  Barangoljon honlapunk VÁROSRÉSZEK menüjében, ismerje meg Zalaegerszeg peremkerületeit!

Oszd meg, hogy más is lássa:

Iratkozz fel hírlevelünkre!