Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Olajkútfúró tornyok között harmincezer négyzetméter területen barangolhatunk, hogy a magyar szénhidrogénipar történetét megismerjük. Az 1969-ben alapított Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum hazánk második legnagyobb technikai-műszaki múzeuma, mely egyben Európa második legjelentősebb olajipari múzeuma is.

Hazánkban itt állították ki a legtöbb fúrótornyot, közülük három darab 50 méter magas. Az intézmény birtokolja a legtöbb típusú szivattyút, körülbelül ötvenet. Még nincs vége a legeknek: a nyugat-dunántúli régió legnagyobb, rendszerezett szoborparkját látogathatjuk meg a múzeum területén (1987-től kezdve 16 alkotás készült el). Ritkaságszámba megy, hogy a múzeum gyűjtőterülete a Trianon előtti Magyarország, mint ahogy az is kuriózum, hogy a kínálati skála a lehető legszélesebb, hisz’ az ipartörténet mellett a természettudomány és a képzőművészet is a palettán szerepel (itt láthatjuk a világ legkisebb, valamint Európa legrégebbi türelemüvegét is).

Az olajipar múzeumi bölcsőjében járunk, se szeri, se száma a gyűjteményeknek – ám ne feledjük, hogy az intézménynek még vannak „tartalékai” a Páterdombon található irodaházban.

Cím:
8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.
Nyitvatartás:

Április 1. – október 31. hétfő kivételével 10-18 óráig.

Papp Simon emlékszoba (Zalaegerszeg, Wlassics Gyula u. 13.) – látogatható munkanapokon 8-16 óráig.

Belépő:

A múzeum a Göcseji Falumúzeumba szóló belépővel látogatható.
Tárlatvezetési díjak: magyar nyelvű tárlatvezetés 4000 Ft, diákok csoportja részére 3000 Ft, család részére 3000 Ft.

46.8491582,16.827932000000033
Kattintson ide a térkép használatához

További Kiállítóhelyek