ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Élmények

XXIV. Egerszegi Decathlon Mountain Man Marathon

2018. december 31-én szilveszteri hegyimaraton futóverseny, mint mindig, most is a Zalaegerszeget ölelő dombokon – mindenkinek!

Rajt:
9.00 óra ZSZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Zalaegerszeg, Göcseji út 16. 

Távok:
„Majdnem marathon” 40,9 km
(végig a piros M jelzésen: Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy – Alsójánkahegyi út – Bartók Béla út – Szállítók u. – Zrínyi Miklós út – Zalabesenyő – Botfa – Bozsoki-hegy – Csácsi-hegy – Parkerdő – Balatoni úti felüljáró – Stadion út – Október 6. tér – Kaszaháza – Neszele – Hock J. út – Gógán-hegy – Ebergény – Gasparich út – Platán sor – Spar áruház – Deák SZKI)
5 frissítő pont, Szintidő: 5 óra 29 perc

„Erős félmarathon” 24,2 km
(a piros M, majd a piros 24 jelzésen: Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy –Botfa – Bozsok – Balatoni út – Tesco-nál Berzsenyi út – belváros – / Kossuth utca – Göcseji út / Deák SZKI)
3 frissítő pont, Szintidő: 2 óra 59 perc

“Jövőre ebből is lehet marathon” 10,1 km
(Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy – Mátyás király utca – Göcseji út – Deák SZKI) 
1 frissítő pont, Szintidő: 1 óra 49 perc

„Kezdő marathon” 3,5 km
(Deák SZKI – Göcseji úti kerékpárút – Köztársaság úti elágazó – fordító és vissza – Deák SZKI)

Eredményhirdetés (tervezett): 13:00 órakor

Club PopUp Underground

Állatkert, állatsimogató és állatotthon a Csácsi-hegyen

Zalaegerszegen a Csácsi-hegyen található Állatsimogatóban olyan egzotikus állatokat is megnézhetsz és akár meg is simogathatsz, mint a kenguru, leguán, teve, majom, lámák, emuk és még sorolhatnánk. Játszótér, trambulin, körhinta és bográcsozási lehetőség is várja a látogatókat!

ZTE Tenisz Klub

13 db vörös salakos teniszpálya; télen 3 db fedett várja a teniszezni vágyókat.

A fedett pályák foglaltsága megtekinthető ide kattintva.

Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye

A Városi Sportlétesítmények Gondnokság Intézményénél lehet helyet foglalni az alábbi létesítményekbe:

  • Ostoros Károly Csarnok (Munkacsarnok)
  • Zala-réti műfüves labdarúgópályák
  • Városi Ifjúsági és Sportcentrum a Vágóhíd utcán (műfüves labdarúgópálya, atlétika pálya, tekecsarnok)
  • Modellező Klub (Jákum u. 1. 2017.jan-tól)

Sportlőtér az Ebergényi úton (3 lövészpálya található itt: kispuskapálya, légpuska- és légpisztoly pálya, sportpisztoly pálya). A lőtér üzemeltetője a Polgári Lövész Egylet, lőtérvezető, elnök: Góra Balázs +36-30/9461-447, www.plezeg.hu.

Legends Pub

Nyugat-Dunántúl legnagyobb biliárdszalonja.

Játszóházak

Bandi Cica Játszóház

8900 Zalaegerszeg, Sport u. 1 (TESCO)
Tel.: +3630/227-0113
www.bandicica.hu
info@bandicica.hu

 

 

Különleges Zalaegerszeg

Sétánkat kezdjük a régi városközpontban található Göcseji Múzeum (4) épülete elől. (Jelenleg a múzeum eredeti épületét felújítják, emiatt bezárt, kiállítások nincsenek.)

A közeli Mária Magdolna Plébániatemplom (6) Zalaegerszeg-Maria-Magdolna-Plebaniatemplom-freskofőoltárán a freskókészítő mester, Johann Ignaz Cimbal (1722-1795) két  kézjegyét is láthatjuk: az egyiket csupán nemrég „fedezték” fel a templom restaurálása során, s az oltár mögött „bújik meg”, a másik szignó a hatalmas freskón található, méghozzá a szikla részletén.

A templomtól néhány perces séta vezet a Deák térig (5), majd a Piac térig (16). Évszázadokkal korábban itt állt Zalaegerszeg vára, s a mai Piac téren fehér kőlapok jelzik, hol tárták fel a vár egyik bástyáját.

 A Széchenyi téren (17) áll a Zala Megyei Levéltár épülete (18), itt őrzik a mai Magyarország legrégebbi közgyűlési jegyzőkönyvét.

Zalaegerszeg postapalotája (68) impozáns, háromszintes épület, ám nem csupán szépséges, késő szecessziós stílusa miatt kelt figyelmet: homlokzata – hasonlóan a pécsi Postapalotához – Zsolnay-kerámiával díszített. 

Tudta-e?
A Kossuth Lajos utca végén található Dél Hercegnője lakóházat (65) szintén Zsolnay-kerámia ékesíti. A Kossuth Lajos utcában, a Dísz térrel szemben, a városháza melletti lakóház első ránézésre szimpla lakás-együttesnek tűnik, ám vessünk egy pillantást az erkélyekre, s mindjárt értelmet nyer, miért hívják „bálnás-erkélyes háznak” (66) az épületet.

A Csipkeházak (26) Zalaegerszeg neves épületei közé tartoznak: 1976 és 1985 között több ütemben építették fel a több szintes lakóházakat, melyek szintén erkélyeikről híresek: az erkélykorlátok hullámzó homlokzatú, csipkemintát utánzó összhatására utalnak, hol fehér, hol pedig sötétkék színűek.

Nem messze a Dísz tértől (25), a Csány László téren (33)Zalaegerszeg-Csany-Laszlo-ter-Evangelikus-templom áll a neogótikus stílusú Evangélikus templom (36), melynek különösen szép belső festésű falai igazi ritkaságot rejtenek: egy ma is működő, bár szerkezetében átalakított Angster-
orgonát. (A templom bejelentkezés alapján látogatható.)

A Rózsák tere (38) melletti kis dombon magasodik a Kálvária kápolna (39), melynek ódon temetőjében találjuk az egyik legrégebbi egerszegi sírjelet, Gothard János csizmadiamester homokkőből faragott síremlékét. A Május 1. ligetben (67) találjuk a húsvéti határjárás hagyományára utaló emlékművet.Zalaegerszeg-Kalvaria-kapolna

Tudta-e?
Zalaegerszegen hosszú ideig hagyomány volt a húsvéti határjárás. Éjszaka a város legényeiből verbuválódott csapat sípokkal, trombitákkal és más, zajt keltő eszközökkel bejárta a város határát, szőlőhegyeit.

Zalaegerszeg-Kulonleges-Zalaegerszeg

ZTE Aréna

Az Október 6. tér 16. szám alatt találjuk a ZTE futballstadionját, melynek helyén (a valamikori MOVE-pályán) már a XX. század első évtizedeiben élénk sportélet zajlott. Ez idő tájt három labdarúgással foglalkozó egyesülete is volt Zalaegerszegnek – közülük az 1914-ben alakult Zalaegerszegi Sport Egyesületet nevezték át MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) Sportegyesületté. Az ő telepük volt a – télen korcsolyázók által használt – MOVE-pálya, melyet évtizedekkel később vettek birtokukba az 1920-ban alakult Zalaegerszegi Torna Egylet (ZTE) futballistái.

A ZTE Arénát 1972-ben építették fel, több száz lelkes zalaegerszegi polgár segítette a munkálatokat. Az „apropó” nem volt véletlen, hisz’ a ZTE futballcsapata ebben az évben jutott fel az első osztályba, így az aréna tervezői és kivitelezői is mindent megtettek azért, hogy az évadkezdésre készen álljon az új stadion. A nézőcsúcsot is ebben az évben jegyezték fel: 1972. október 22-én, a ZTE – Ú. Dózsa bajnoki (1:0-ra végződő) mérkőzésen nem kevesebb, mint 22 ezer néző szurkolt.

2017 márciusára újult meg teljesen a ZTE Aréna, immáron mind a négy lelátórész fedett. Az aréna 11.200 szurkolót tud fogadni.

 
   
   

Városi Ifjúsági és Sportcentrum (futás, labdarúgás, tenisz, teke)

A Városi Sportcentrumban, a helyiek nyelvén az ifi centrumban, 400 m-es rekortán futópálya, labdarúgó pályák, atlétikai pályák, tenisz pályák, tekepályák várják az érdeklődőket.

Nyitvatartásukról és használatuk feltételeiről a megadott elérhetőségeken lehet tájékozódni, továbbá előzetesen pályát foglalni.

Zalakerámia Sport –és Rendezvénycsarnok

Sport és kulturális rendezvények, koncertek, táncgálák, vállalati napok helyszíneként egyaránt funkcionál a város központjában található Zalakerámia Sport –és Rendezvénycsarnok.

A több, mint 2500 fő befogadására alkalmas létesítmény küzdőterén rendezi bajnoki mérkőzéseit, versenyeit és tartja edzéseit:

  •  az NB I-es ZTE férfi csapata
  •  az NB I-es ZTE női csapata

A csarnok helyszínéül szolgált már számos nemzetközi eseménynek is:

  • Vívó Utánpótlás Világkupa
  • Teke Világbajnokság

Csács és Egervár

A csácsi városrészben a Csácsi-arborétum (63) meglátogatása: áprilistól november közepéig hétvégén vagy fizetett ünnepnapokon.

Időtartam: kb. 2-3 óra.

A Zalaegerszegtől 10 kilométerre található egervári várkastély (64) és a plébániatemplom meglátogatása.

Időtartam: kb. 2 – 3 óra.

Kulináris élvezetek

Gasztronómai körséta a belvárosi Piac téren (16) és a Várkör utcában (58).
„Szabad program”: nézelődés, vásárlás, alkudozás, lángos – igazi hamisítatlan piaci hangulat. Kóstolóval egybekötött tematikus programok a Piac téren: Tavaszváró főzőcske, epernap, paradicsomnap, disznóvágás, stb.

Időtartam: kb. 2 óra.

Rövid gasztroséta a belvárosban éttermek, cukrászdák, presszók „mentén”: helyi specialitások kipróbálása.

Időtartam: kb. 2-2,5 óra.

Kilátók vonzásában

Kirándulás Alsóerdőre (50), látnivalók: Aranyoslapi-forrás (51), Madártani tanösvény (52), Azáleás-völgy (53), TV-torony (körpanorámás  presszó) (54).

Időtartam: 2 – 3 óra.

A Jánkahegyi kilátó (55) és Jánkahegyi kálvária (56) megtekintése. Látogatás a Keresztury-házban (57), a Bartók Béla utcában – csak előzetes bejelentkezés után tekinthető meg a Keresztury-gyűjtemény.

Időtartam: kb. 2,5 – 3 óra.

A Gébárti-tó és környéke

Séta a Gébárti-tó környékén, illetve a szoborparkban (44), majd ezt követően

a Kézművesek Háza (45) és műhelyeinek, népművészeti kiállításainak megtekintése – bejelentkezés esetén mesterség bemutatók (fazekasság, kovácsolás, fafaragás, stb.).

Időtartam: 1 – 3 óra.

Fürdőzés az AquaCity-ben (46), a Fedett Termálfürdőben (47), vagy a Gébárti tóstrandon (48).

Időtartam: 3-8 óra.

Tudta-e? A hang- és fényterápiával is ellátott Fedett Termálfürdő 84°C fokos vizét le kell hűteni. A Gébárti-tóstrand mellett találjuk az egész évben működő Aquatherma Termálfalu és Kemping (49) létesítményét, amelyet termálvízzel fűtenek.

Kulturális örökségünk nyomában

Kezdés a Göcseji Falumúzeumban (1). A belépőjegy árával további létesítmény is megtekinthető: a skanzen szomszédságában található Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (2).

Időtartam: 2,5 – 3 óra

Látogatás a Göcseji Múzeumban (4): eredeti épületét felújítják, emiatt bezárt, kiállítások nincsenek.

Tudta-e?
A budapesti Szabadság-szobor a zalai születésű Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása.

Zalaegerszeg múltjának felidézése: a Deák tér (5) és a Mária Magdolna Plébániatemplom (6) megtekintése. A templom látogatása ingyenes, de bejelentkezéshez kötött.

Időtartam: fél óra – 1 óra.

Zalaegerszeg, a Nemzet Sportvárosa

Az Október 6. tér 16. szám alatt a ZTE (1972-ben épített, majd 2002-ben felújított) futballstadionját találjuk, melynek helyén a 20. század első felében már élénk sportélet zajlott, télen a korcsolyázók vették birtokukba a területét. Keleti irányba haladva, mindössze néhány percnyi sétára érjük el a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok (Stadion u. 3.) és a Zalaegerszegi Jégcsarnok (Stadion u. 3/A) modern épületeit – előbbit 1980-ban, utóbbit 2004-ben avatták fel. A csarnok előtti téren találjuk Kisfaludi Strobl Zsigmond Íjász című szobrát.

A sport mindig is fontos szerepet játszott a város életében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a Nemzet Sportvárosa elismerés, mely címmel 1996-ban tüntették ki Zalaegerszeget (1994 és 2003 között még további tizenhat település kapott hasonló díjat).

 

…csupán néhány órát töltök a városban

…múzeumi szünnapon érkeztem a városba

Belvárosi séta

Kézművesek Háza

Fürdés:
Fedett Termálfürdő (egész évben), AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark (nyáron), Gébárti-tóstrand (nyáron), Városi Strand (nyáron)

Kaland:
TV-torony, Jánkahegyi kilátó

Természet:
Alsóerdő, Parkerdő, Gébárti-tó

Kijutós játékok

Bowling, teke, hőlégballonozás, sárkányrepülés

Templomok:
Mária Magdolna Plébániatemplom, Jézus Szíves Plébániatemplom, evangélikus templom, református templom, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom

Kulináris élvezetek:
zalai finomságok kóstolása a város nívós éttermeiben, cukrászdáiban

Állatsimogató:
Ságod, Jánkahegyi Gyuri Csárda, Csácsbozsok

 

…rossz az idő

Göcseji Múzeum:
Három állandó kiállítás és évente több időszaki tárlat

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum:
13 állandó kiállítás a múzeum területén + Papp Simon emlékszoba a Wlassics Gyula utcában

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem:
állandó kiállítás a zalaegerszegi zsidóság történetéről és évente több időszaki tárlat

Templomok:
Mária Magdolna Plébániatemplom, Jézus Szíve Plébániatemplom, evangélikus templom, református templom, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom

Fedett Termálfürdő

Kultúra:
Hevesi Sándor Színház, Art Mozi, Cinema City

Zalaegerszegi Jégcsarnok

Kijutós játékok, bowling, teke

Kulináris élvezetek:
zalai finomságok kóstolása a város nívós éttermeiben, cukrászdáiban

Shopping:
Zala Plaza, Zala Park, Park Center

…gyermekkel üdülök a városban

Múzeumok:
Göcseji Falumúzeum, Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Állatsimogató:
Zalaegerszeg ságodi és csácsi városrészében, illetve a Jánkahegyi Gyuri Csárda területén

Játszótér:
Bóbita (Magyarország első integrált játszótere a Kertvárosban), valamint hagyományos játszóterek a város több pontján

Természet:
Alsóerdő (Madártani tanösvény, Aranyoslapi forrás, Azáleás-völgy), Parkerdő, Csácsbozsoki arborétum, Gébárti-tó

Fürdés:
AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark, Fedett Termálfürdő, Gébárti Tóstrand, Városi Strand

Kaland:
TV-torony, Jánkahegyi kilátó

Kultúra:
Griff Bábszínház, Art Mozi, Cinema City, Kvártélyház Szabadtéri Színház

Játszóházi foglalkozások:
Kézművesek Háza, Keresztury Dezső VMK, Apáczai MK

Kijutós:
Szabadulós játék nagyobb gyerekeknek

Játszóház:
A Tesco épületében

 

 

…sportolni szeretnék

Fürdés, strandolás: Fedett Termálfürdő (egész évben nyitva), AquaCity (szezonális), Gébárti Tóstrand (szezonális), Városi Strand (szezonális)

Úszás: Fedett Uszoda

Szurkolás: ZTE mérkőzések látogatása (labdarúgás, kosárlabda, stb.)

Jégcsarnok

Futópálya, futball, teke, fitness, tenisz (Városi Sportcentrum és környéke)

Túrázás, kerékpározás (Csácsi arborétum, Alsóerdő, Parkerdő)

Szabadulós játékok

Sárkányrepülés

Hőlégballon

Paintball

Bowling

Jorky ball

Kvártélyház Szabadtéri Színház

A Kvártélyház belső, impozáns udvarát a művészetkedvelők már egy ideje zenei és színházi események színterével azonosítják: 1981 és 1983 között a Zenélő Udvar műsorai, a 2000/2001-es évadban az Udvarok Fesztivál szórakoztatták a közönséget.

A „Kvártélyház – színház, zene, tánc” kulturális, nyári sorozatának népszerűsége pedig a 2007-es indulástól kezdve töretlen. A nyári programkavalkád 2013-tól a „ZAKO – ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál” előadásaival bővült.

A színházi esték szervezője a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft.

 

 

Túrázás, kerékpározás

Zala megyét zöld megyének is nevezik. Kirándulásra csábítanak a zöld erdők, dombok, a virágos rétek, a kanyargós utak.

Gyalogtúra útvonalak:

Zalaegerszeg vasútállomás – Jánka-hegy –Erdőgyöngye Vendégház – TV-torony és kilátó
Jelzése: piros sáv. Táv: 5,5 km, 1,5 óra
A túra a vasútállomás előtti Bajcsy-Zsilinszky téri felszabadulási emlékműtől indul a Jánka-hegyre (jelzés nélkül). Itt csatlakozik be a piros sáv jelzés, végig ezen haladunk. Tiszta időben a Kőszegi- hegység magasabb részeit is láthatjuk. Egy haranglábat elhagyva útelágazáshoz érünk, ahol egy kőkeresztet találunk. Az erdőben folytatjuk utunkat az Erdőgyöngye Vendégházig, majd az erdészház mellett továbbhaladva túránk végállomása a TV-torony parkja.

Körtúra Zalaegerszeg környékén
Jelzés: piros kör. Táv: 10 km, 3 óra
Útvonal (mivel körtúra, ezért bárhonnan kezdhető, a kiindulási ponthoz vezet vissza):
Zalaegerszeg Köztársaság u. autóbusz-forduló – Lukahegy kereszt – TV-torony – Egerszeghegy – Köztársaság u. autóbusz-forduló.
Az útvonal Zalaegerszeget ölelő dombokon, részben lakott területen, ill. pincékkel tűzdelt hegygerincen halad. Az út egy része erdős, ligetes övezeteket is érint.

 

Kerékpáros útvonalak:

Zalaegerszeg – Egervár (17 km)
Zalaegerszeg – Ságod – Kispáli – Nagypáli – Egervár (római katolikus templom, Várkastély)

Zalaegerszeg – Szentkozmadombja (22 km)
Zalaegerszeg – Bazita (Azáleás völgy, Aranyoslap, TV-torony) – Gellénháza (olajkutak, strand, hősi emlékmű, római katolikus templom, Szent István szobor a templomkertben) – Lickóvadamos (kápolna, hősi emlékmű, harangláb, parasztházak) – Zalatárnok (500 éves római katolikus templom, melynek kriptájában Deák Ferenc ősei nyugszanak, szoborpark a látványtó körül) – Szentkozmadombja (szeresen elhelyezkedő, főleg fából épített házak, Szentháromság titulussal felszentelt kápolna)

 

 

További ajánlatokért forduljon az alábbi szervezetek valamelyikéhez:

Göcsej Sportegyesület
Levelezési cím: 8901 Zalaegerszeg, Pf. 105.
Tel: 30/240-7376
info@gocsejsport.hu
gocsejse@t-email.hu
http://www.gocsejsport.hu/

Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület
8985 Becsvölgye, Petőfi Sándor u. 75.
Tel.: +36 30 268 4083
zalaitekergok@gmail.com
www.zalaitekergok.hu

Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Egyesület
Grünwald Pál elnök: 30/522-3066
Kiss Márta túraszervező: 70/236-4461
bringaklubse@vipmail.hu
www.bringaklub.hu
Minden hétvégén szerveznek túrát, kirándulást.

Zöld Irány Környezetvédelmi Túra és Sport Egyesület
Személyre szabott túrák, programok szervezése.
Mi kimozdítunk a komfortzónádból.
Tel.: +36 30 557 6195
zoltan.zeg@gmail.com
https://hu-hu.facebook.com/zoldiranyegyesulet/

Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület
Zalaegerszeg és környéke kerékpárversenyzőinek sportegyesülete.
https://www.facebook.com/zkseteam/
zkseteam@gmail.com

Zala Megyei Természetbarát Szövetség
Zalaegerszeg, Kisfaludy S. u. 7-9. II. em. 7.
Postacím: 8901 Zalaegerszeg, Pf. 206.
Telefon: (92) 596-220, (96) 312-533 Németh Ilona

 

 

Pelé Club

Bóbita – Hazánk első integrált játszótere

Igazi gyerekparadicsom várja a lurkókat és szüleiket az Apáczai Csere János téren. Itt építették fel 2008-ban Magyarország (sőt, Közép-Európa) első integrált játszóterét. „Játékban együtt korlátok nélkül” – ez a mottója a gyermekek bekerített, őrzött birodalmának.

Már a nagysága is impozáns: 3.500 négyzetméter, ahol a biztonságos és készségfejlesztő játékelemeken kívül padok, kerékpártároló, ivókút, szeméttárolók és akadálymentes vizesblokk is található.
A Bóbita játszótér ideális látogató létszáma: egyidejűleg 20 fő 12 év alatti gyermek és 10 fő felnőtt kísérő. 
2016 tavaszán a tér északi részén, mintegy 1.700 négyzetméteren alakítottak ki kutyafuttatót (játszóteret négylábúaknak).

 

BowlingHáz

A BOWLING HÁZ legszigorúbb nemzetközi követelményeknek megfelelő 4 automata pályával rendelkezik, melyek az esti hangulatot adó UV fényben kirajzolódnak, és mutatják a golyó menetét.

Bárpultunk a koktélok és italok széles választékát kínálja minden igényt kielégítve.

Az BOWLINGHÁZ ideális helyszíne lehet cégek rendezvényeihez, baráti társaságok összejöveteleihez és családok szórakozással egybekötött időtöltéséhez.
Zárt parkolási lehetőség biztosított.

Paintball

A paintball sport, melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. 

Hőlégballonnal Zalaegerszegen

Repülje körül Zalaegerszeget hőlégballonnal, és csodálja meg a dimbes-dombos zalai tájat!

Repülés – Andráshida Repülőtér

Szabadulós játék

A szabadulós játék során a játékosoknak logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy meghatározott időn belül a szobából vagy szobarendszerből.

A játék lényege, hogy a játékosok (max. 5-6 fős csoport) be vannak zárva egy szobába, ahonnan minél hamarabb szabadulniuk kell. 

A legtöbb játék a horrorfilmekből merített ihletet, de találkozhatunk krimivel, tudományos témájúval és fikciós játékokkal is. A legtöbb játékban logikai, matematikai és ügyességi feladványokkal találkozhatunk, ellenben jelent már meg műveltségi tematikán alapuló játék is. A feladatokat egyénileg és csapatban lehet megoldani. Valamely játékban a szerencsére bízzák a játékosokat, máshol konkrét utalások vannak a következő feladatokra. 

 

Jégcsarnok Zalaegerszeg

A Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány célja a jégkorong és szinkronkorcsolya sportág megszerettetése Zalaegerszegen és a jeges sportok minél szélesebb körben való megismertetése a Nyugat-Dunántúli Régióban.

2006-ban a város sportlétesítményeinek kínálata a Jégcsarnokkal bővült. A jégkorongon kívüli egyéb sportágak is kipróbálhatók, mint például a szinkronkorcsolya. 
Az önkormányzatnak köszönhetően az óvodás, iskolás korosztály a hétköznapokon szervezetten látogathatja a jégcsarnokot. Az esti órákban, illetve hétvégén kedvezményes belépőhöz kötött közönségkorcsolyázással várják az érdeklődőket.

Fedett Uszoda

A fedett uszoda felújítás alatt áll, jelenleg könnyűszerkezetes – sátras fedéssel ellátott FINA szabványú 6 pályás, 25 méteres, 140-180 cm mélyülő medence várja az érdeklődőket.
—————————————

A fedett uszoda 1969-ben készült el, és a kádfürdőkkel tisztasági fürdőként is üzemelt. Az 1993-ig több belső átalakítást megért épület legutóbbi teljes felújítása 1995-ben fejeződött be.

A 25 x 12 méteres beltéri medence falát Németh János, Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze jelképes – tengeri motívumokban gazdag – kerámia domborműve díszíti.
A fürdőzésen kívül a fedett uszodában igényesen kialakított szolgáltató egységek várják a vendégeket. Az emeleten férfi és női fodrászat, kozmetika, masszások és állandó büfé, az alagsorban jól felszerelt biolárium működik.

Gébárti-tó és Tóstrand

Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. A patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli (0,5-3 méter mély), a tó középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára.

Zalaegerszegtől északra, két kis patak felduzzasztásával keletkezett a város legnagyobb mesterséges tava, melynek névadója egy eltűnt középkori település. Az 1976-ban megkezdett munkálatokat követően, a városi összefogással épült tározót 1979. augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek.

Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található, továbbá egy kutyastrand is kialakításra került. Környéke az elmúlt évek során kedvelt pihenő-és szabadidő övezetté vált. A tó közelében, festői környezetben helyezkedik el egy rönkfa apartmanházakból álló, lakóautó-parcellákkal és sátorhelyekkel rendelkező, egész évben üzemelő modern igényeket kielégítő kemping.

Megközelíthető a 76-os út felől Andráshidán keresztül, vagy a 74-es út felől Ságodon, vagy Neszelén keresztül.

Zalaegerszegi Termálfürdő

Az egyedülálló stílusban épült fürdő boltíves kupolás szerkezete csodálatos látványt nyújt. Az épületbe áradó természetes fényt hétvégenként éjjel fényterápiás világítás váltja fel, amit több mint 10.000 izzó biztosít, millió különböző színben pompázva, felejthetetlenné varázsolva az itt eltöltött időt.

A három vízeséssel összekötött 33-36 °C-os élménymedence különböző vízi kényeztető lehetőséget rejt, a gyermek várban szivárványcsúszda és vízi játékok várják a kicsiket. Péntek és szombat esténként éjszakai fürdőzésre is van lehetőség.

AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark

A páratlan élményeket, önfeledt szórakozást kínáló AquaCity Vízicsúszda és Élménypark festői környezetben, Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján helyezkedik el, mintegy 7,5 ha területen. A Vízi paradicsom Közép-Európa legnagyobb víztömegével, 6000 m2 vízfelülettel, számos medencével, csúszdával, vízi és szárazföldi attrakcióval várja korosztálytól függetlenül a vízi élmények szerelemeseit.

Próbálja ki 7 óriáscsúszdánk egyikét, vagy akár mindegyiket! Merüljön el az ország legnagyobb hullámmedencéjének habjaiban, ringatózzon matraccal vagy anélkül a lassú folyó lágy sodrásán, tegye próbára bátorságát az ugrómedencében vagy a mászó falon, relaxáljon a jakuzzi medencék valamelyikében, vagy hűtse le magát a strandmedencében. Az AquaCity nem csak a nagyobbak vízi paradicsoma, hiszen mi a legkisebbekre is gondoltunk. Gyermek és bébi medencénk különböző attrakciókkal várja a lurkókat.  Az AquaCityben szárazföldi élményelemekben sincs hiány, strandröplabda-, strandfoci pálya és egy szabadtéri fitness park is várja mindazokat, akik unják a vizes kalandokat.

Az AquaCityben minden adott ahhoz, hogy az itt eltöltött idő legyen a legjobb nap a nyáron.

Győződjön meg Ön is személyesen arról, hogy élményparkunkban minden együtt van ahhoz, hogy egy vagy akár több felejthetetlen élményekben gazdag napot töltsön el, legyen Ön akár gyermek akár felnőtt.

Látogasson el hozzánk, garantáltan nem felejti el az itt eltöltött napot!

Programjainkról tájékozódjon ide kattintva.

 

A belváros titkai

Barangolás Zalaegerszeg múltjában. A séta az egykori városközpontban, a Deák téren (5) indul: itt találjuk a Zalaegerszegi Törvényszék barokk épületét, továbbá a Sóház (7), a Deák-szobor (8), a Göcseji Múzeum (4) épülete és a régi Kummer-ház (9) megtekintése. Ezt követően korzó a Mindszenty téren (10), látnivalók: Mária Magdolna Plébániatemplom (6), vele szemben az első városháza épülete (11) (ma lakóház, földszintjén bisztróval), a Szentháromság szobor (12), valamint a templom déli oldalánál Mindszenty József hercegprímás szobra (13). A Mária Magdolna Plébánia (14) és az Arany Bárány Hotel (15)érintésével hangulatos sétát ajánlunk a Piac térig (16).

Időtartam: kb. 1 – 1,5 óra.

csipkeházak-zalaegerszeg

A várostúra a mai belvárosban folytatódik. A Széchenyi téren (17) találjuk a Zala Megyei Levéltárat (18), valamint az egykori Kvártélyházat (19) és annak udvarát.A Keresztury téren (20) városunk neves szülötte, a költő, tudós és volt miniszter szobra áll. A Kossuth teret (21) a Pontház (22) épülete határolja, vele szemben találjuk a hagymasisakos Ispitát (23) (egykori szegényház, kisvárosháza). Miután szomjunkat csillapítottuk az Európa tér (24) ivókútjának vízével, csodáljuk meg a 2014-ben megújult Dísz tér (25) tulipános szökőkútját, melyet a híres
Csipkeházak (26) épületegyüttese vesz körül.

Időtartam: kb. fél óra.

Zalaegerszeg belváros

A sétát folytassuk a Kosztolányi utcában, látnivalók: Földönjáró toronyóra (27), Hevesi Sándor Színház (28) és Griff Bábszínház (29), megyeháza (30), Béke liget (31), villasor (32). A Csány téren (33) és környékén találjuk a neoromán stílusú vasútállomást (34), a Baross ligetet (35), az evangélikus (36) és a református templomot (37), a Rózsák terét (38), valamint a Kálvária kápolnát (39). Séta az Ady utcában: a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (40) (egykori zsinagóga) megtekintése, látogatás Gábor Miklós zalaegerszegi születésű, Kossuth-díjas színművész szülőházánál (41).

Időtartam: 1,5 – 2 óra.

Zalaegerszeg plébánia templom

Kitérő Ola városrész irányába, látnivalók: a Zrínyi-gimnázium (42), régi polgári épületek, Jézus Szíve Plébániatemplom (43). A templom látogatása ingyenes, de bejelentkezéshez kötött.

Időtartam: kb. 1 óra.

Zalaegerszeg belváros térkép

Cinema City

4 terem, közel 800 férőhely, a legkorszerűbb 3D technika.

 

Art Mozi

A népszerű, belvárosi Art mozi elődje, az Ady mozi 1958. április 4-én nyílt meg a nagyközönség előtt. Az elmúlt évtizedek során több ezer produkciót vetítettek nézőknek: a palettán közönség és kritikai filmsikerek egyaránt szerepeltek.

A filmszínházban jelenleg naponta három előadást tartanak: a premierfilmektől kezdve a közönségsikereken át a művészfilmekig mindenki megtalálhatja számítását. A földszinten a mozi hőskorát megidéző szerkezeteket, relikviákat, plakátokat és filmtekercseket lehet megtekinteni. A 66 férőhelyes, légkondicionált moziteremben a legkorszerűbb vetítéstechnika és hangberendezés áll rendelkezésre. Ahogy az Art mozi szlogenje is mondja: “Régi értékek, új technika – a mi mozink!’
A mozi nagyterme 628 fő befogadására alkalmas, itt havonta több alkalommal különböző programokat, előadásokat tartanak: Dr. Bagdy Emőke professztortól kezdve a Showder Klub sztárjain át Csernus Imréig számos híresség is fellépett már az Art mozi “színpadán”.

Griff Bábszínház

A Griff Bábszínház az ország egyik legfiatalabb bábszínháza. 
A Blattner-díjas Kovács Géza rendező vezetésével alakult 2004-ben.


Kezdetben a Városi Művelődési Központban működött, jelenleg a Hevesi Sándor Színház épületében tartja előadásait. A színház vezetése komoly hangsúlyt fektet a gyermekek zenei nevelésére, ezért nagyon sok zenés mesejáték kerül színre.

Hevesi Sándor Színház

A Hevesi Sándor nevével fémjelzett teátrumot (az ország 26. színházát) 1982-ben alapították, az egykori Megyei Művelődési Központban lelt otthonra.

A színház megnyitóját, s egyben Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának bemutatóját 1983. október 11-én tartották a szépen felújított épületben. A színházi előadások mellett az utánpótlásról való gondoskodást is célul tűzte ki az intézmény, 1984-től Nádasdy Kálmán néven színészképző stúdió üzemel a színház épületében. A 2004-ben alapított Griff Bábszínház is itt tartja előadásait. Az épület bejáratánál tekinthetjük meg a színház örökös tagjainak (Ruszt József főrendező, Egervári Klára színművész, Bereményi Géza rendező, Boncz Barnabás művészeti titkár, Halasi Imre rendező, György János színművész) emléktábláját.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!