ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Ismerje meg Zalaegerszeget!

Különleges Zalaegerszeg

Sétánkat kezdjük a régi városközpontban található Göcseji Múzeumban (4), ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond tárlatán igazi különlegességekre bukkanhatunk: a kislány II. Erzsébet királynőt, valamint a híres író, G. B. Shaw-t ábrázoló mell-szobrokra.

A közeli Mária Magdolna Plébániatemplom (6) Zalaegerszeg-Maria-Magdolna-Plebaniatemplom-freskofőoltárán a freskókészítő mester, Johann Ignaz Cimbal (1722-1795) két  kézjegyét is láthatjuk: az egyiket csupán nemrég „fedezték” fel a templom restaurálása során, s az oltár mögött „bújik meg”, a másik szignó a hatalmas freskón található, méghozzá a szikla részletén.

A templomtól néhány perces séta vezet a Deák térig (5), majd a Piac térig (16). Évszázadokkal korábban itt állt Zalaegerszeg vára, s a mai Piac téren fehér kőlapok jelzik, hol tárták fel a vár egyik bástyáját.

 A Széchenyi téren (17) áll a Zala Megyei Levéltár épülete (18), itt őrzik a mai Magyarország legrégebbi közgyűlési jegyzőkönyvét.

Zalaegerszeg postapalotája (68) impozáns, háromszintes épület, ám nem csupán szépséges, késő szecessziós stílusa miatt kelt figyelmet: homlokzata – hasonlóan a pécsi Postapalotához – Zsolnay-kerámiával díszített. 

Tudta-e?
A Kossuth Lajos utca végén található Dél Hercegnője lakóházat (65) szintén Zsolnay-kerámia ékesíti. A Kossuth Lajos utcában, a Dísz térrel szemben, a városháza melletti lakóház első ránézésre szimpla lakás-együttesnek tűnik, ám vessünk egy pillantást az erkélyekre, s mindjárt értelmet nyer, miért hívják „bálnás-erkélyes háznak” (66) az épületet.

A Csipkeházak (26) Zalaegerszeg neves épületei közé tartoznak: 1976 és 1985 között több ütemben építették fel a több szintes lakóházakat, melyek szintén erkélyeikről híresek: az erkélykorlátok hullámzó homlokzatú, csipkemintát utánzó összhatására utalnak, hol fehér, hol pedig sötétkék színűek.

Nem messze a Dísz tértől (25), a Csány László téren (33)Zalaegerszeg-Csany-Laszlo-ter-Evangelikus-templom áll a neogótikus stílusú Evangélikus templom (36), melynek különösen szép belső festésű falai igazi ritkaságot rejtenek: egy ma is működő, bár szerkezetében átalakított Angster-
orgonát. (A templom bejelentkezés alapján látogatható.)

A Rózsák tere (38) melletti kis dombon magasodik a Kálvária kápolna (39), melynek ódon temetőjében találjuk az egyik legrégebbi egerszegi sírjelet, Gothard János csizmadiamester homokkőből faragott síremlékét. A Május 1. ligetben (67) találjuk a húsvéti határjárás hagyományára utaló emlékművet.Zalaegerszeg-Kalvaria-kapolna

Tudta-e?
Zalaegerszegen hosszú ideig hagyomány volt a húsvéti határjárás. Éjszaka a város legényeiből verbuválódott csapat sípokkal, trombitákkal és más, zajt keltő eszközökkel bejárta a város határát, szőlőhegyeit.

Zalaegerszeg-Kulonleges-Zalaegerszeg

Csács és Egervár

A csácsi városrészben a Csácsi-arborétum (63) meglátogatása: áprilistól november közepéig hétvégén vagy fizetett ünnepnapokon.

Időtartam: kb. 2-3 óra.

A Zalaegerszegtől 10 kilométerre található egervári várkastély (64) és a plébániatemplom meglátogatása.

Időtartam: kb. 2 – 3 óra.

Kulináris élvezetek

Gasztronómai körséta a belvárosi Piac téren (16) és a Várkör utcában (58).
„Szabad program”: nézelődés, vásárlás, alkudozás, lángos – igazi hamisítatlan piaci hangulat. Kóstolóval egybekötött tematikus programok a Piac téren: Tavaszváró főzőcske, epernap, paradicsomnap, disznóvágás, stb.

Időtartam: kb. 2 óra.

Rövid gasztroséta a belvárosban éttermek, cukrászdák, presszók „mentén”: helyi specialitások kipróbálása.

Időtartam: kb. 2-2,5 óra.

Kilátók vonzásában

Kirándulás Alsóerdőre (50), látnivalók: Aranyoslapi-forrás (51), Madártani tanösvény (52), Azáleás-völgy (53), TV-torony (körpanorámás  presszó) (54).

Időtartam: 2 – 3 óra.

A Jánkahegyi kilátó (55) és Jánkahegyi kálvária (56) megtekintése. Látogatás a Keresztury-házban (57), a Bartók Béla utcában – csak előzetes bejelentkezés után tekinthető meg a Keresztury-gyűjtemény.

Időtartam: kb. 2,5 – 3 óra.

A Gébárti-tó és környéke

Séta a Gébárti-tó környékén, illetve a szoborparkban (44), majd ezt követően

a Kézművesek Háza (45) és műhelyeinek, népművészeti kiállításainak megtekintése – bejelentkezés esetén mesterség bemutatók (fazekasság, kovácsolás, fafaragás, stb.).

Időtartam: 1 – 3 óra.

Fürdőzés az AquaCity-ben (46), a Fedett Termálfürdőben (47), vagy a Gébárti tóstrandon (48).

Időtartam: 3-8 óra.

Tudta-e? A hang- és fényterápiával is ellátott Fedett Termálfürdő 84°C fokos vizét le kell hűteni. A Gébárti-tóstrand mellett találjuk az egész évben működő Aquatherma Termálfalu és Kemping (49) létesítményét, amelyet termálvízzel fűtenek.

Kulturális örökségünk nyomában

Kezdés a Göcseji Falumúzeumban (1). A belépőjegy árával további létesítmény is megtekinthető: a skanzen szomszédságában található Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (2).

Időtartam: 2,5 – 3 óra

Látogatás a Göcseji Múzeumban (4): időutazás a „Központok a Zala mentén” című állandó  tárlaton; Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth-díjas szobrászművész megújult hagyatéki kiállításának, valamint Németh János Kossuth- és  Munkácsy-díjas keramikusművész alkotásainak  megtekintése. A múzeum időszaki kiállítótermében és látványtáraiban további érdekességek  várják a látogatókat.

Időtartam: kb. 1 – 1,5 óra.

Tudta-e?
A budapesti Szabadság-szobor a zalai születésű Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása.

Zalaegerszeg múltjának felidézése: a Deák tér (5) és a Mária Magdolna Plébániatemplom (6) megtekintése. A templom látogatása ingyenes, de bejelentkezéshez kötött.

Időtartam: fél óra – 1 óra.

A belváros titkai

Barangolás Zalaegerszeg múltjában. A séta az egykori városközpontban, a Deák téren (5) indul: itt találjuk a Zalaegerszegi Törvényszék barokk épületét, továbbá a Sóház (7), a Deák-szobor (8), a Göcseji Múzeum (4) épülete és a régi Kummer-ház (9) megtekintése. Ezt követően korzó a Mindszenty téren (10), látnivalók: Mária Magdolna Plébániatemplom (6), vele szemben az első városháza épülete (11) (ma lakóház, földszintjén bisztróval), a Szentháromság szobor (12), valamint a templom déli oldalánál Mindszenty József hercegprímás szobra (13). A Mária Magdolna Plébánia (14) és az Arany Bárány Hotel (15)érintésével hangulatos sétát ajánlunk a Piac térig (16).

Időtartam: kb. 1 – 1,5 óra.

csipkeházak-zalaegerszeg

A várostúra a mai belvárosban folytatódik. A Széchenyi téren (17) találjuk a Zala Megyei Levéltárat (18), valamint az egykori Kvártélyházat (19) és annak udvarát.A Keresztury téren (20) városunk neves szülötte, a költő, tudós és volt miniszter szobra áll. A Kossuth teret (21) a Pontház (22) épülete határolja, vele szemben találjuk a hagymasisakos Ispitát (23) (egykori szegényház, kisvárosháza). Miután szomjunkat csillapítottuk az Európa tér (24) ivókútjának vízével, csodáljuk meg a 2014-ben megújult Dísz tér (25) tulipános szökőkútját, melyet a híres
Csipkeházak (26) épületegyüttese vesz körül.

Időtartam: kb. fél óra.

Zalaegerszeg belváros

A sétát folytassuk a Kosztolányi utcában, látnivalók: Földönjáró toronyóra (27), Hevesi Sándor Színház (28) és Griff Bábszínház (29), megyeháza (30), Béke liget (31), villasor (32). A Csány téren (33) és környékén találjuk a neoromán stílusú vasútállomást (34), a Baross ligetet (35), az evangélikus (36) és a református templomot (37), a Rózsák terét (38), valamint a Kálvária kápolnát (39). Séta az Ady utcában: a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (40) (egykori zsinagóga) megtekintése, látogatás Gábor Miklós zalaegerszegi születésű, Kossuth-díjas színművész szülőházánál (41).

Időtartam: 1,5 – 2 óra.

Zalaegerszeg plébánia templom

Kitérő Ola városrész irányába, látnivalók: a Zrínyi-gimnázium (42), régi polgári épületek, Jézus Szíve Plébániatemplom (43). A templom látogatása ingyenes, de bejelentkezéshez kötött.

Időtartam: kb. 1 óra.

Zalaegerszeg belváros térkép

Iratkozz fel hírlevelünkre!