ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Sport

XXIV. Egerszegi Decathlon Mountain Man Marathon

2018. december 31-én szilveszteri hegyimaraton futóverseny, mint mindig, most is a Zalaegerszeget ölelő dombokon – mindenkinek!

Rajt:
9.00 óra ZSZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Zalaegerszeg, Göcseji út 16. 

Távok:
„Majdnem marathon” 40,9 km
(végig a piros M jelzésen: Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy – Alsójánkahegyi út – Bartók Béla út – Szállítók u. – Zrínyi Miklós út – Zalabesenyő – Botfa – Bozsoki-hegy – Csácsi-hegy – Parkerdő – Balatoni úti felüljáró – Stadion út – Október 6. tér – Kaszaháza – Neszele – Hock J. út – Gógán-hegy – Ebergény – Gasparich út – Platán sor – Spar áruház – Deák SZKI)
5 frissítő pont, Szintidő: 5 óra 29 perc

„Erős félmarathon” 24,2 km
(a piros M, majd a piros 24 jelzésen: Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy –Botfa – Bozsok – Balatoni út – Tesco-nál Berzsenyi út – belváros – / Kossuth utca – Göcseji út / Deák SZKI)
3 frissítő pont, Szintidő: 2 óra 59 perc

“Jövőre ebből is lehet marathon” 10,1 km
(Tv torony – Aranyoslap – Jánkahegy – Mátyás király utca – Göcseji út – Deák SZKI) 
1 frissítő pont, Szintidő: 1 óra 49 perc

„Kezdő marathon” 3,5 km
(Deák SZKI – Göcseji úti kerékpárút – Köztársaság úti elágazó – fordító és vissza – Deák SZKI)

Eredményhirdetés (tervezett): 13:00 órakor

ZTE Tenisz Klub

13 db vörös salakos teniszpálya; télen 3 db fedett várja a teniszezni vágyókat.

A fedett pályák foglaltsága megtekinthető ide kattintva.

Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye

A Városi Sportlétesítmények Gondnokság Intézményénél lehet helyet foglalni az alábbi létesítményekbe:

  • Ostoros Károly Csarnok (Munkacsarnok)
  • Zala-réti műfüves labdarúgópályák
  • Városi Ifjúsági és Sportcentrum a Vágóhíd utcán (műfüves labdarúgópálya, atlétika pálya, tekecsarnok)
  • Modellező Klub (Jákum u. 1. 2017.jan-tól)

Sportlőtér az Ebergényi úton (3 lövészpálya található itt: kispuskapálya, légpuska- és légpisztoly pálya, sportpisztoly pálya). A lőtér üzemeltetője a Polgári Lövész Egylet, lőtérvezető, elnök: Góra Balázs +36-30/9461-447, www.plezeg.hu.

ZTE Aréna

Az Október 6. tér 16. szám alatt találjuk a ZTE futballstadionját, melynek helyén (a valamikori MOVE-pályán) már a XX. század első évtizedeiben élénk sportélet zajlott. Ez idő tájt három labdarúgással foglalkozó egyesülete is volt Zalaegerszegnek – közülük az 1914-ben alakult Zalaegerszegi Sport Egyesületet nevezték át MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) Sportegyesületté. Az ő telepük volt a – télen korcsolyázók által használt – MOVE-pálya, melyet évtizedekkel később vettek birtokukba az 1920-ban alakult Zalaegerszegi Torna Egylet (ZTE) futballistái.

A ZTE Arénát 1972-ben építették fel, több száz lelkes zalaegerszegi polgár segítette a munkálatokat. Az „apropó” nem volt véletlen, hisz’ a ZTE futballcsapata ebben az évben jutott fel az első osztályba, így az aréna tervezői és kivitelezői is mindent megtettek azért, hogy az évadkezdésre készen álljon az új stadion. A nézőcsúcsot is ebben az évben jegyezték fel: 1972. október 22-én, a ZTE – Ú. Dózsa bajnoki (1:1-re végződő) mérkőzésen nem kevesebb, mint 22 ezer néző szurkolt.

2017 márciusára újult meg teljesen a ZTE Aréna, immáron mind a négy lelátórész fedett. Az aréna 11.200 szurkolót tud fogadni.

 
   
   

Városi Ifjúsági és Sportcentrum (futás, labdarúgás, tenisz, teke)

A Városi Sportcentrumban, a helyiek nyelvén az ifi centrumban, 400 m-es rekortán futópálya, labdarúgó pályák, atlétikai pályák, tenisz pályák, tekepályák várják az érdeklődőket.

Nyitvatartásukról és használatuk feltételeiről a megadott elérhetőségeken lehet tájékozódni, továbbá előzetesen pályát foglalni.

Zalakerámia Sport –és Rendezvénycsarnok

Sport és kulturális rendezvények, koncertek, táncgálák, vállalati napok helyszíneként egyaránt funkcionál a város központjában található Zalakerámia Sport –és Rendezvénycsarnok.

A több, mint 2800 fő befogadására alkalmas létesítmény küzdőterén rendezi bajnoki mérkőzéseit, versenyeit és tartja edzéseit:

  •  az NB I-es ZTE férfi csapata
  •  az NB I-es ZTE női csapata
  • a Göcsej Sport Klub futsal csapata
  • a ZTE röplabda Klub

A csarnok helyszínéül szolgált már számos nemzetközi eseménynek is:

  • Vívó Utánpótlás Világkupa
  • Teke Világbajnokság

Zalaegerszeg, a Nemzet Sportvárosa

Az Október 6. tér 16. szám alatt a ZTE (1972-ben épített, majd 2002-ben felújított) futballstadionját találjuk, melynek helyén a 20. század első felében már élénk sportélet zajlott, télen a korcsolyázók vették birtokukba a területét. Keleti irányba haladva, mindössze néhány percnyi sétára érjük el a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok (Stadion u. 3.) és a Zalaegerszegi Jégcsarnok (Stadion u. 3/A) modern épületeit – előbbit 1980-ban, utóbbit 2004-ben avatták fel. A csarnok előtti téren találjuk Kisfaludi Strobl Zsigmond Íjász című szobrát.

A sport mindig is fontos szerepet játszott a város életében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a Nemzet Sportvárosa elismerés, mely címmel 1996-ban tüntették ki Zalaegerszeget (1994 és 2003 között még további tizenhat település kapott hasonló díjat).

 

…sportolni szeretnék

Fürdés, strandolás: Fedett Termálfürdő (egész évben nyitva), AquaCity (szezonális), Gébárti Tóstrand (szezonális), Városi Strand (szezonális)

Úszás: Fedett Uszoda

Szurkolás: ZTE mérkőzések látogatása (labdarúgás, kosárlabda, stb.)

Jégcsarnok

Futópálya, futball, teke, fitness, tenisz (Városi Sportcentrum és környéke)

Túrázás, kerékpározás (Csácsi arborétum, Alsóerdő, Parkerdő)

Szabadulós játékok

Sárkányrepülés

Hőlégballon

Paintball

Bowling

Jorky ball

Túrázás, kerékpározás

Zala megyét zöld megyének is nevezik. Kirándulásra csábítanak a zöld erdők, dombok, a virágos rétek, a kanyargós utak.

Gyalogtúra útvonalak:

Zalaegerszeg vasútállomás – Jánka-hegy –Erdőgyöngye Vendégház – TV-torony és kilátó
Jelzése: piros sáv. Táv: 5,5 km, 1,5 óra
A túra a vasútállomás előtti Bajcsy-Zsilinszky téri felszabadulási emlékműtől indul a Jánka-hegyre (jelzés nélkül). Itt csatlakozik be a piros sáv jelzés, végig ezen haladunk. Tiszta időben a Kőszegi- hegység magasabb részeit is láthatjuk. Egy haranglábat elhagyva útelágazáshoz érünk, ahol egy kőkeresztet találunk. Az erdőben folytatjuk utunkat az Erdőgyöngye Vendégházig, majd az erdészház mellett továbbhaladva túránk végállomása a TV-torony parkja.

Körtúra Zalaegerszeg környékén
Jelzés: piros kör. Táv: 10 km, 3 óra
Útvonal (mivel körtúra, ezért bárhonnan kezdhető, a kiindulási ponthoz vezet vissza):
Zalaegerszeg Köztársaság u. autóbusz-forduló – Lukahegy kereszt – TV-torony – Egerszeghegy – Köztársaság u. autóbusz-forduló.
Az útvonal Zalaegerszeget ölelő dombokon, részben lakott területen, ill. pincékkel tűzdelt hegygerincen halad. Az út egy része erdős, ligetes övezeteket is érint.

 

Kerékpáros útvonalak:

Zalaegerszeg – Egervár (17 km)
Zalaegerszeg – Ságod – Kispáli – Nagypáli – Egervár (római katolikus templom, Várkastély)

Zalaegerszeg – Szentkozmadombja (22 km)
Zalaegerszeg – Bazita (Azáleás völgy, Aranyoslap, TV-torony) – Gellénháza (olajkutak, strand, hősi emlékmű, római katolikus templom, Szent István szobor a templomkertben) – Lickóvadamos (kápolna, hősi emlékmű, harangláb, parasztházak) – Zalatárnok (500 éves római katolikus templom, melynek kriptájában Deák Ferenc ősei nyugszanak, szoborpark a látványtó körül) – Szentkozmadombja (szeresen elhelyezkedő, főleg fából épített házak, Szentháromság titulussal felszentelt kápolna)

 

 

További ajánlatokért forduljon az alábbi szervezetek valamelyikéhez:

Göcsej Sportegyesület
Levelezési cím: 8901 Zalaegerszeg, Pf. 105.
Tel: 30/240-7376
info@gocsejsport.hu
gocsejse@t-email.hu
http://www.gocsejsport.hu/

Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület
8985 Becsvölgye, Petőfi Sándor u. 75.
Tel.: +36 30 268 4083
zalaitekergok@gmail.com
www.zalaitekergok.hu

Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Egyesület
Grünwald Pál elnök: 30/522-3066
Kiss Márta túraszervező: 70/236-4461
bringaklubse@vipmail.hu
www.bringaklub.hu
Minden hétvégén szerveznek túrát, kirándulást.

Zöld Irány Környezetvédelmi Túra és Sport Egyesület
Személyre szabott túrák, programok szervezése.
Mi kimozdítunk a komfortzónádból.
Tel.: +36 30 557 6195
zoltan.zeg@gmail.com
https://hu-hu.facebook.com/zoldiranyegyesulet/

Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület
Zalaegerszeg és környéke kerékpárversenyzőinek sportegyesülete.
https://www.facebook.com/zkseteam/
zkseteam@gmail.com

Zala Megyei Természetbarát Szövetség
Zalaegerszeg, Kisfaludy S. u. 7-9. II. em. 7.
Postacím: 8901 Zalaegerszeg, Pf. 206.
Telefon: (92) 596-220, (96) 312-533 Németh Ilona
Ügyelet: csütörtök 14-16

 

 

Jégcsarnok Zalaegerszeg

A Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány célja a jégkorong és szinkronkorcsolya sportág megszerettetése Zalaegerszegen és a jeges sportok minél szélesebb körben való megismertetése a Nyugat-Dunántúli Régióban.

2006-ban a város sportlétesítményeinek kínálata a Jégcsarnokkal bővült. A jégkorongon kívüli egyéb sportágak is kipróbálhatók, mint például a szinkronkorcsolya. 
Az önkormányzatnak köszönhetően az óvodás, iskolás korosztály a hétköznapokon szervezetten látogathatja a jégcsarnokot. Az esti órákban, illetve hétvégén kedvezményes belépőhöz kötött közönségkorcsolyázással várják az érdeklődőket.

Fedett Uszoda

A fedett uszoda 1969-ben készült el, és a kádfürdőkkel tisztasági fürdőként is üzemelt. Az 1993-ig több belső átalakítást megért épület legutóbbi teljes felújítása 1995-ben fejeződött be.

A 25 x 12 méteres beltéri medence falát Németh János, Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze jelképes – tengeri motívumokban gazdag – kerámia domborműve díszíti.
A fürdőzésen kívül a fedett uszodában igényesen kialakított szolgáltató egységek várják a vendégeket. Az emeleten férfi és női fodrászat, kozmetika, masszások és állandó büfé, az alagsorban jól felszerelt biolárium működik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!