ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Göcseji receptek

Zalai krumpliprósza

Hagyományos recept 

Hozzávalók:
10 nagyobb burgonya, 1/2 liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só.

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával is megszórják.

Forrás: Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás

Manapság az aludt tejet kefirrel helyettesítik, a kapott masszát sonkával, gombával, zöldfűszerekkel bolondítják, majd a prószát olajjal kikent serpenyőben sütik, mint a palacsintát. 

Göcseji dödölle

Egy kiló gondosan válogatott lisztes burgonya fajtát meghámozunk, annyi sós vízbe tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Megfőzzük a saját levében, alaposan megtörjük és a tűzön hagyva annyi liszttel keverjük el, hogy a burgonya felvegye a lisztet. Úgy dolgozzuk ki, hogy az edény falától leváljon a kezünket belenyomva, ahhoz nem tapadhat. Ez a burgonyamennyiség nagyjából 2-2,5 bögre lisztet fog felvenni.

2 közepes fej vöröshagymát kockára vágunk, 3 kanál zsíron aranybarnára pirítunk, ebbe a zsírba evőkanállal szaggatjuk a kész dödöllét.

Teflonserpenyőben ropogósra pirítjuk, önálló ételként jófajta tejföllel kínáljuk, de igen gyakran köretként, elsősorban pörköltfélékhez is adjuk.

Az újburgonya magas víztartalma és alacsony keményítőtartalma miatt kevésbé alkalmas dödölle készítéséhez, csak nagy gyakorlattal fogjunk hozzá.

 

Miszori József (Kandikó Vendégház, Dobronhegy) Göcseji Históriák és Ételek c. könyvéből