ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

ÁVH Áldozatainak Emlékhelye

Zalaegerszeg város önkormányzatának, a POFOSZ Zala Megyei Szervezetének és az ’56-os Hagyományőrző Egyesületnek összefogásával, valamint a Göcseji Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg egy régi vágy: emlékmúzeumot állítottak a kommunizmus áldozatainak.

A helyszín az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egykori, Mártírok úti épülete, mely az 1948-as államosítás után vált az ÁVH zalaegerszegi székházává. 

Az emlékhelyet eredeti környezetben berendezve mintegy nyolcvan négyzetméteren alakították ki enteriőrökkel és szakmai anyagokkal gazdagítva.

A földszinti stílusosan berendezett portásfülke és az ügyeletes tiszt szobáján keresztül juthat le a látogató a megfelelő „ellenőrzést” követően a pinceszintre.

Az alagsorban vasággyal berendezett zárkát, egy közösségi teret, ahol kivetítőn dokumentumfilm mutatja be az ÁVH brutalitását és borzalmait és tablókkal dekorált emlékszobát alakítottak ki, melyek felidézik a korszak diktatórikus eseményeit és három érintett személy megpróbáltatásait. Ha Hári Margit, Borsos Károly és Hegedűs Ferenc fotója elé áll a látogató, egy modern technika – a hangzuhany – segítségével hallhatja is a visszaemlékezéseiket. A negyedik helyiség a kínzó- és vallatóterem. Ennek kialakítása tükrözi funkcióját: cement padlóban vércsatorna, korabeli írógép, sámli, gumislag, lavórban ázó kenderkötél és ott a helyszínen egy megrendítő hangeffekt: néhány érintett visszaemlékezése alapján írt kegyetlen vallatás mondatai hallatszanak.

 

A múzeum minden kedden délután óránként látogatható: 14.00, 15.00, 16.00 órakor

Továbbá a történelmi jeles napokon is lehetőség van a kiállítás látogatására: február 25., március 15., augusztus 23., október 23., november 25.

Az emlékhelyet csoportosan a Göcseji Múzeum munkatársaival előre egyeztetett időpontban is meg lehet tekinteni.

Oszd meg, hogy más is lássa:

 • Cím:

  8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 5-7.
 • Nyitvatartás:

  2020. NOVEMBER 11-TŐL HATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA!

  A múzeum minden kedden délután óránként látogatható: 14.00, 15.00, 16.00 órakor.
  Csoportoknak lehetőségük van előre egyeztetett időpontban megnézni a kiállítást, továbbá a történelmi jeles napokon is lehetőség van a kiállítás látogatására: február 25., március 15., augusztus 23., október 23., november 25.

 • Belépő:

  Felnőtt: 700,-Ft/fő
  Diák, nyugdíjas: 350,-Ft/fő
  Csoportos: 500,-Ft/fő (min. 8 fő)
  Családi: 1600,-Ft/cs. (2 felnőtt, min. 2 gyerek)
  A váltott jeggyel a Göcseji Múzeum tárlatai is látogathatóak.

 • Telefon:

 • Hivatkozás:

Iratkozz fel hírlevelünkre!