ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Táncoslapi Füves Porta és Meztéllábas Kert

 

Mi az a szenzoros vagy érzékszervi kert?

Az érzékszervi kert pontosan olyan, mint amilyennek hangzik: egy kert, amelyet mind az öt érzék (tapintás, szaglás, ízlés, hang és látvány) felhasználásával/érintésével terveztünk meg.   Mezítlábazás (Göcsejben „meztéllábazás” a legegyszerűbb módszer a gerinc rendbetételére, az idegrendszer sokrétű stimulációjára, koordináció és egyensúly fejlesztésre. Fűben, földön, szúrós kavicsokon, téglán, fán, tobozon, mulcson is. A mozgás nagyon sokféle hatással van a szervezetre. A legfontosabbak talán, hogy javítja a keringést, az állóképességet, az immunrendszer működését, valamint támogatja a szív-ér és idegrendszert, támogatja a mozgásszerveket. A keleti gyógyászatban már évezredek óta használt technika a talpmasszázs, hiszen lábunkon számos olyan idegvégződés van, amelynek masszírozása jótékonyan befolyásolhatja egészségünket. A természetben való mezítláb járás pedig felér egy talpmasszázzsal. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy terápiás jelleggel egyenetlen felületű talajon kell járni. Erre is jó célt szolgál a Táncoslapi Füves Porta Meztéllábas Kertje. Amikor cipő nélkül járunk, megváltozik a testtartásunk, a rendszeres mezítláb járás tehát enyhítheti a hát- és gerincfájdalmakat is. Továbbá az egyenetlen talajon való járás megerősíti a lábfej izmait, a bokaszalagokat, ugyanakkor a vádli izmait is jobban megmozgatja, ez pedig jó hatással van a vénákra, segíthet a visszeres panaszok enyhítésében vagy azok megelőzésében. Nem utolsósorban a mezítláb járás fejleszti az egyensúlyérzéket, és stimulálja az idegrendszert. Az egészséges láb a ház alapjához hasonlatosan gondoskodik arról, hogy ne legyen probléma testünk statikájával. Ha a két láb gyenge vagy a felépítése nem megfelelő, akkor az egész test kibillen az egyensúlyából. Ha lábproblémáink vannak, akkor nemcsak a térdünk, hanem a testünk feljebb lévő „emeletei” is helytelen állásba tolódnak el.

 

Hogyan és miért kell a „kertet érinteni”?

A legfontosabb érzékeink: a látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, egyensúly (vesztibuláris rendszer), valamint a testérzetek (éhség, hideg-meleg, pisilési inger stb) és a proprioceptív (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése) érzetek. Mindezekre reagál egy érzékszervi kert.

  

Hogyan működik?

A Táncoslapi Füves Porta és Meztéllábas Kert egy olyan speciális kert gyerekek és felnőttek részére, ahol a kert megálmodói azt úgy tervezték, hogy az ott végzett tevékenységek jótékonyan befolyásolják érzékeinket. Az alakzatok, a textúrák, a színek, az aromák kombinációja, a növénytársítások, a hangok mind-mind különleges érzéseket okoznak, lehetővé teszik a pihenést, a mély meditációt, a relaxálást, és a könnyed öngyógyulási folyamat beindítását.

Érzékelési képességünk sérülései lehetnek átmenetiek, szerzettek (stroke, baleset, infarktus, különféle mozgásszervi betegségek, egyéb krónikus betegségek), vagy velünk születettek (szenzoros zavarok, vagy szuperérzékenység pl.)   Az érzékszervi kert, ahol a természet szépsége tapintással, szaglással érzékelhető, míg talpunk akupunktúrás pontjait különféle szemcséjű, állagú anyagokból burkolt gyalogösvényen mezítláb járva stimuláljuk. Ezt egészítik ki a kihelyezett relaxációs hangszerek (hangtálak, csengők), valamint igény szerint a pihenőpagodában a kóstoló.

A legalább másfél órás terápiás séta (egy kör megtétele 50 méter, ebből minimum 5 kör  javasolt) az illatos kertben különleges és hagyományos gyógy- és fűszernövények, virágok és méhlegelők között tölthető el.  Az úton mezítláb tesszük meg a sétánkat, az útra helyezett anyagok a talpunkon összefutó idegpályákat stimulálva, egy-egy szervünkre gyakorolnak jótékony nyomást úgy, akár egy reflexzónás talpmasszázs. A kerti út burkolóanyaga és a mellé ültetett növényzet is ugyanarra a szervre gyakorol hatást. Útközben a sétáló mély meditációban van, szinte eggyé válik a természettel. A kert közepén lévő hinta, mint pihenőpont is szolgál, azonban ennek is van terápiás hatása, hiszen a hintázás nemcsak azért hasznos, mert jól érezzük magunkat közben, hanem azért is, mert a lendület, és a lendület holtpontján levés (amikor a hinta megáll a levegőben, és visszaesik) is idegpályákat fejleszt és aktivál.  

 

Hogyan használjam a kertet?

Vegye le a cipőt az arra kijelölt helyen, kicsit járjon helyben, szoktatva a lábat a szabadsághoz!

Kérjük figyeljen a járására, a testtartására, légzésére, és mindenképpen önmagába befelé! A figyelemre a balesetek elkerülése érdekében is szükség van!

 Ha többen vannak a kertben, akkor se tolongjon, ne siessen, és főleg ne beszélgessen (telefonon se)! Figyeljen az érzéseire, tapasztalásaira. Nem baj, ha a kő bök, a toboz szúr, a homok meleg – ez az első kör után „elmúlik”.

Az első kört az egónk teszi meg, arra fókuszálva, hogy „milyen rossz is ez nekem”, ez a nehézségek letételének köre. A második kör már a megengedésé, amikor rájövünk arra, ha nem sietünk, és ha harmónikusan használjuk az érzékszerveinket, már könnyedebb a járás, ez a megkönnyebbülés köre.  A harmadik kör már az élményé, a negyedik az elengedésé, az ötödik pedig lélekből jön, ez már a megújulás köre, minden további kör pedig az önmagunkkal való párbeszéd körei.

 A kert lehetőséget ad továbbá akár kis kertészkedésre, gyógynövény-simogató és kóstolóra, tea- és növényital kóstolóra, de közben a LélekALKTÓKuckóban kristályágyas energetikai feltöltődésre, talpcsakra- és kéz-fej masszázsra, önismereti foglalkozásra, egyéni család- és meseállításra, hangszeres relaxációra, művészetterápiás tevékenységekre, de akár gyógynövényes kence-fice-készítésre is van lehetőség.   

 

Hogyan „hat” a kert?

Hang – A hallás serkentése érdekében kiválasztjuk azt a növényvilágot, amely zajt ad, amikor a szél áthalad rajta, vagy éppen a kezünkkel végig simítjuk. Számos növény is érdekes hangot ad, és a szezon végén a levelek is szórakoztató, ropogó hangot adnak a lábak alatt csakúgy, mint az a közeg, amin éppen járunk.   A méh zümmögése, a tücskök ciripelése, a madarak hangjai mind-mind serkentik a hallás érzetét. A hangérzetet egészíti ki, és a meditációs folyamatot segítik a kihelyezett hangterápiás eszközök.

Érintés – Számos olyan növény található, amely érdekes textúrákat kínál, tökéletesen ösztönözve az érintés érzetét. A lágy érzésétől kezdve a hűvös ellenállhatatlan érzéséig az ujjakon, a durva tapintású növényeken keresztül számos különféle textúra kerül beépítésre a kertbe.  

Szag – A szaglás rendkívül emlékezetes, és az aromák könnyen megtalálják a helyüket a memóriabankjainkban. A szenzoros kert tele van aromákkal, melyek érzelmek széles skáláját csábítják. Az erősen aromás növények, mint például az édes illatúak, a gyógynövények és a fűszerek, bőséges lehetőséget kínálnak a stimulációra.

Látás – Az érzékszervi kert vizuális érdeklődésének fokozása különféle színes növények használatával érhető el, de például fontos látványelem az is, ha egy növény kúszik, mászik, bokrosodik vagy egyenesen áll. A különböző virág-, levél-, kéreg- és szárszínekkel rendelkező növények vizuális vonzerőt is nyújtanak.

Íz – Az érzékszervi kertbe ültetett ehető gyümölcsök, gyógynövények és fűszerek lehetővé teszik a látogató számára, hogy megtapasztalják a természet „kóstolását”, miközben csábítják ízlelőbimbóinkat. A pihenősarokban bármelyik arra alkalmas növényből kérhető tea, vagy akár szezonálisan szörp, frissítőital, likőr, de akár belőlük készülő ételféleség, édesség is.

 

Taposás a különféle anyagokon:

FA: A fa energiája jótékonyan hat ránk: megtisztítja az energiamezőnket, oldja a feszültséget, megnyugtat, és erővel, pozitív energiával tölt fel. A közeli testi kapcsolat egy fával visszaadja az embernek az elvesztett energiáját. Feltölt, akár az áram az akkumulátort.

KŐ: már az ókori ember is tulajdonított neki jótékony hatásokat, babonákat. A kövek nyomása is egészséges impulzusokat ad talpunknak, lábunknak, a nagyobb kövek a csontokra, gerincre hatnak, míg a kisebbek inkább a porcokra, ízületekre vannak jótékony hatással. Nem beszélve a keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatásáról.

TÉGLA (agyag): Semlegesítő és baktériumölő, jó gyulladáscsökkentő. Bármilyen bőrproblémára jó, javítja az anyagcserét, fertőtlenít, szabályozza a faggyúmirigyeket, pórusösszehúzó, élénkíti a vérkeringést.

FENYŐTOBOZ: C-, A-, B- és K-vitamin tartalma magas, ahogy a vas, szelén és magnézium tartalma is. Immunrendszer erősítő, megvédi a szívrendszert a betegségektől, erősíti az idegrendszert és segít normalizálni az alvási szokásokat, javítja az anyagcserét és hozzájárul a gyomor és a belek normalizálásához. A dudor alakú tobozokon járás megállítják a gyulladást, javítják a medence vérkeringését és helyreállítják az egészséges energiát.

ÉRDES SZŐNYEG: Műanyag tűkből áll, amelyek elősegítik a relaxációt, enyhítik a fájdalmat, regenerálják vagy javítják a vérkeringést. Kiváló kellék azoknak, akik hátfájdalommal, derékfájdalommal, megnövekedett izom feszültséggel, álmatlansággal, depresszióval és fáradtsággal küszködnek.  Endorfint szabadít fel testünkben, ami javítja a hangulatot és pozitívan hat a neuropeptidekre – azok a molekulák, amelyek csökkentik a fájdalmat.  Jótékony hatása van az emésztési problémákra, stimulálja a bőrt és a perifériás vérkeringést, hatékony a migrénnel szemben.

ÜVEG: a tökéletesen látható világot szimbolizálja, jótékonyan hat a folyadékháztartásunkra, a migrénes fejfájásra, látásra, érzékelésre. Vidámságot, színt visz az életbe, csillapítja a fájdalmakat, életre kelt, örömmel tölt el, ezáltal a depresszió és a pánikbetegségek ellenszere.

 

 

Elérhetőségeink:

Facebook: Táncoslapi Füves Porta és Meztéllábas Kert

Cím: 8900 Zalaegerszeg (Ebergény), Táncoslapi utca 24.

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges!

Telefon: 30/4483727

Oszd meg, hogy más is lássa:

 • Cím:

  8900 Zalaegerszeg (Ebergény), Táncoslapi utca 24.
 • Nyitvatartás:

  A látogatáshoz előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges!

 • Belépő:

  Hozzájárulás a kert fenntartásához (jegyárak):
  1.000,- Ft-tól igényelhetők (előzetesen szükséges kiválasztani a programcsomagot, ettől függ az ár!)

 • Telefon:

 • Hivatkozás: