ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Zalaegerszegi Törvényszék épülete

A Deák téren álló barokk épület helyén állt egykor Egerszeg vára, amely a török elleni küzdelmekben játszott fontos szerepet. 1730 – 32 közt épült Vármegyeházának, Franz Allio, bécsi építész tervei alapján.

Országos hírnévre a reformkorban tett szert, nagytermében kezdte politikai pályafutását Spissich János, Zala vármegye jakobinus alispánja, itt utasította el a vármegye nemessége a Napóleon elleni felkelést, majd a reformkorban itt csatázott Csány László és Deák Ferenc, aki ugyancsak itt mondta el híres beszédét a közteherviselésről 1843-ban, és adta vissza követi megbízatását, miután nem volt hajlandó a nemesi adómentességet képviselni az országgyűlésen. Az épület előtti tér közepén áll Vay Miklós munkája, magas, szürke gránittalapzaton Deák szobra, az első emlékmű, amit halála után állítottak a “haza bölcsének”, 1879. szeptember 1-jén avatták fel.

Oszd meg, hogy más is lássa:

  • Cím:

    8900 Zalaegerszeg, Várkör u. 2.
  • Nyitvatartás:

    Előzetes bejelentkezés alapján – csoportok részére – lehetőség van épületlátogatásra. A tárlatvezetés során Deák Ferenc és Csány László nyomdokaiban járhat a látogató, a Díszterem mellett Bírósági tárlat tekinthető meg, amelyet bíróságtörténeti dokumentumok, régi jogi könyvek, a régi épület felújítási munkálatainak képei, a szakkönyvtár névadójáról és a Degré-családról szóló kiállítás, illetve a zalai kötődésű jogászokról készült képtár alkot.