ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

„Edd körbe” a várost – Gasztrotúra: a hagyományostól a street foodig

„Edd körbe” a várost – Gasztrotúra: a hagyományostól a street foodig

Prósza, dödölle, lángos, zalai finomfalatok…és mit szólnál egy jó kézműves burgerhez? Mielőtt azonban ez utóbbiig eljutnánk, tisztázzuk, hogy mi is az a „prósza”? Ezt a krumpliból készült népi eledelt kevesen ismerik. Legalábbis ezen a néven. Pedig más vidékeken is honos, csak ott tócsninak, lapcsánkának hívják; és hasonlóság ide-vagy oda, azért a receptek sem teljesen egyformák. Hiába, ahány ház (tájegység), annyi szokás – épp ezért az eredeti és hamisítatlan zalai krumpliprószáért bizony Zalába kell jönni! Annál is inkább, mert a sertéshúsból készült zalai finomfalatok is ezt a krumplis-kefíres-lisztes masszát kapja bundaként. A húsimádók így duplán jól járnak.

Ezek a hagyományos ételek a legtöbb klasszikus étteremben megtalálhatók, és nemcsak a belvárosban. Sőt! Egyre inkább az jellemző, hogy a „magyaros” és táj-jellegű (itt főleg vad és gomba) ételekkel a Zalaegerszeg körüli völgyek, dombok panorámás vendéglőiben (Gyuri csárda, Hegyalja csárda, Vándor vigadó, Pitvar, Erdőgyöngye) találkozhat a betérő.

Aki viszont az alapoknál akarja kezdeni, mindenképpen indítson a piacon. Főleg amennyiben szereti a bőséges és kalóriadús reggelit: fokhagymás-tejfölös-sajtos lángos, hurka vagy kolbász mustárral, fehérkenyérrel. Persze, van szolidabb menü is, hiszen több pékség ropogós portékájából választhat a betérő, legyen szó sós, sajtos, magvas, vagy édes pékáruról. Sőt, akár az ebédidőt is megvárhatjuk ha magyaros és kiadós ételekre várunk: a piac bisztrója ugyanis bővelkedik a klasszikus (zsíros, húsos) fogásokban. A helyi termék piac új épületében pedig a környék termelőinek friss portékáival (lekvárok, befőttek, tejtermékek, felvágottak, péksütemények) találkozhat a betérő, melyeket haza is vihet, de ha csak kávézna egyet, arra is van lehetőség.

Apropó kávé: ha valaki igazi 21. századi kávéházi hangulatra vágyna, átsétálhat a piaccal szomszédos utcába. A Kávélaborban különböző termőterületekről származó, és különböző eljárással készült exkluzív kávékat kóstolhat a vendég, amiket szakavatott baristák készítenek. Az italok mellé „homemade” sütiket, croissant-okat, ízletes szendvicseket, tojásételeket és más finomságokat is vásárolhatunk. De még angol reggeli is került a kínálatba.

Utóbbi azt is jelzi, hogy a belvárosban a hagyományos ízek mellett hódítanak a „multikulturális” étkek is. Olaszos, mexikói jellegű és kínai ihletésű menüket éppúgy találunk, mint belga sörözőt, a hozzá illő fogásokkal. Néhány helyen megjelentek az egyre divatosabb reform, vega és paleo ételek is az étlapokon. Sok zöldséggel, gyümölccsel, roston sült húsokkal, grillezett fogásokkal színesítve a kínálatot. A nyári melegben érdemes megpihenni például a Pedro söröző kertjében, vagy a Piccolo-, a Terra Incognita, illetve a Robinson étterem árnyas teraszán.

Az utóbbi egy-két évben Zalaegerszegre is betört a street-food; vagyis megjelentek azok a vendéglátóhelyek, ahol gyorsan elkészíthető – akár el is vihető – és kézzel is elfogyasztható ételeket árulnak. Ezeken a helyeken különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy közeli termelőktől vásárolt alapanyagokból dolgozzanak. A hamburgeren kívül a kulturált (és minőségi!) borivásnak is óriási divatja lett napjainkban. Ez a zalai megyeszékhely belvárosán is látszik, hiszen már több fröccs-és borteraszra is kiülhetünk… a téliesítésnek köszönhetően még a szezonon túl is. Ilyen például a Díszpinty Gasztro Bár, ahol a kézműves burgerek és a minőségi borok találkoznak egymással, de a Spájzba, Mimosába, Contrast bisztróba is érdemes ellátogatni gasztro-élményekért.

Ha pedig visszakanyarodunk a piac felé, munkabeszüntetésre hajlamos egyének, vagy lézengő turisták jobb, ha betérnek a Strike nevű helyre, ahol szintén ütős hamburgerekkel lehet találkozni.

Pánczél Petra

Oszd meg, hogy más is lássa: