ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Piac

A helyi és környékbeli termelők és kereskedők kedden, pénteken és szombaton kínálják portékáikat. Vasárnap a régiségkereskedők és használt tárgyakat kínálók veszik birtokukba a piac területét. A piac érdekessége, hogy évszázadokkal ezelőtt itt állt az egerszegi vár egyik bástyája, melynek helyét ma csupán fehér járólapok jelzik. 

A Piac tér története
A piac sokáig a Kazinczy téren működött: a kofáktól hangos, portékáktól zsúfolt vásár egészen a Sütő utcáig húzódott. A ma ismert, Deák tér mellett elterülő piacteret 1925 októberében adták át, bár az országos vásárokat még az 1940-es évek végéig a Kazinczy téren rendezték meg. A Piac téren 1969-ben avatták fel a Vásárcsarnok épületét, melyet 2014-ben újítottak fel a belváros-rehabilitációs program keretében. A piac szabadtéri területét – régészeti munkákat követően – 2011-ben szépítették meg.

A Mérlegház története
Emblematikus pontja volt a zalaegerszegi piacnak a Mérlegház. Fontos találkozási helyszínként maradt meg a köztudatban, hiszen amíg a mérlegelésre vártak az árusok, kitűnő alkalom nyílt az információcserére, az aktuális ügyek megtárgyalására.
A Mérlegházat a 20. század első harmadában építették az azóta megszüntetett hídmérleg technikai részének, adminisztrációjának befogadására. Feltételezhetően 1928-ban már megvolt az épület, hiszen ebben az évben a közterületek közé felvették a mai is létező Mérleg teret a Budai Nagy Antal utca és a Várkör kereszteződése közelében. Funkciójának megszűnése után – az 1960-as évek végén – a négyzet alakú kis épületben üzlet működött.
A helyi védettség alatt álló épületet tíz évvel ezelőtt, 2011 nyarán bontották le. Hamarosan újraépítik a Mérlegházat. 

Oszd meg, hogy más is lássa:

  • Cím:

    8900 Zalaegerszeg, Piac tér