ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Egykori tiszti klub

A városi polgárok leginkább HEMO-ként (Zalaegerszegi Helyőrségi Művelődési Otthon) emlékeznek az eklektikus stílusban emelt épületre. Az ingatlant 1900-ban építette a jómódú Gráner kereskedő és vállalkozó család. Egyedülálló a városban az épület előcsarnokszerű lépcsőháza, ahol a régmúlt időkben hatalmas csillár fogadta az oda betérőket.

Egykoron a Wlassics Gyula (ma: Ady Endre) utcai frontján szekerek hajtottak be nagy kapun az udvarba. A Gráner-ház sarokra nyíló földszinti helyiségét a két világháború között Papp Béla cukrász bérelte ki; míg a Kazinczy térre néző oldalon a Kereskedelmi Bank Rt. és Pfeiffer Dezső terménykereskedő irodái működtek akkoriban.

1945 után, a kommunista diktatúra első éveiben államosították, majd – változó nevekkel – honvédségi művelődési házzá alakították át: innen ered a HEMO elnevezés is. Az évtizedek során a ház belső elrendezését megváltoztatták, az 1970-es években – egy nagyobb felújítás során – tetőterét beépítették.

Az épület a rendszerváltást követően is állami tulajdonban maradt, egészen 2008-ig, amikor is magánvállalkozó vásárolta meg, akinek nagyívű terveit az akkori gazdasági válság keresztülhúzta. Zalaegerszeg városa szeretné megmenti az épületet az enyészettől. A tervek szerint, a felújítást követően, kormányhivatal költözik be a nagymúltú házba.

Oszd meg, hogy más is lássa:

  • Cím:

    8900 Zalaegerszeg, Ady Endre u. 1.