ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Göcseji Falumúzeum

A Göcseji Falumúzeum, az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma, a várost átszelő Zala folyó holtága és egy régi vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, és a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek.

A zalaegerszegi skanzen egyfajta esszenciája Göcsejnek, az ország egyik legarchaikusabb tájegységének, mely a XX. század közepéig szinte érintetlen elzártságban létezett. A falumúzeum látogatója egy meseszerű világba érkezik, ahol az idő mozdulatlanná dermedt valamikor a XIX. században. A kiállítás azonban arról is regél, hogy a göcseji emberek élete korántsem volt tündérmese, hisz’ kőkemény munkával tudták előteremteni a napi betevő falatot.

A skanzen faluja sohasem létezett: épületeit és tárgyait közel harminc településről szállították Olába. Mint ismertes, a Göcseji Falumúzeum hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeuma (1968-ban alapították), de abból a szempontból is kuriózum, hogy egy már meglévő épület (a XVIII. századi vízi malom) köré, valamint vízpart közelében (Zala holtága) épült fel. Figyelemreméltó, hogy mindössze néhány percnyi sétára a belvárostól mutat be – igéző természeti környezetben – egy hajdanvolt világot, amikor a falu lakosai mindent felhasználtak gazdálkodásuk során.

Ennek megfelelően az intézmény egyik fő célkitűzése a környezettudatos nevelés, mely a háztáji kertekben, a „Zöldösvény-Tanösvény”-ben és a halmegfigyelő állomásban is megnyilvánul. A Göcsejre jellemző egyszerű motívumokat láthatjuk az oromzatokon, homlokzatokon, az emberléptékűség jellemzi magát a múzeumot is, mely – programtól függően – fél vagy akár egész napos időutazásra hívja vendégét. A skanzen Zalaegerszeg szeretett és féltett kincse, az olaiak sétakertként is szeretnek rá gondolni. Mindenképpen a nyugalom szigete, s ha tréfásan kívánnánk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy receptre kellene felírni. Gondoljunk csak bele a göcseji szavakban rejlő vidámságra, játékosságra, s fedezzük fel a múzeumban, mit is jelentenek a következő szavak: csobolyó, tiló, lükü…

Oszd meg, hogy más is lássa:

 • Cím:

  8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.
 • Nyitvatartás:

  NYÁRI nyitvatartás (április 1.-október 31.):
  Kedd-vasárnap: 10-18 (pénztárzárás 17:30)
  Hétfő: zárva

  TÉLI nyitvatartás (január 1.-március 31. és november 1.-december 31.):
  Látogatás sétálójeggyel!
  Kedd-szombat: 10-16 (pénztárzárás 15:30)
  Vasárnap, hétfő: zárva

 • Belépő:

  Göcseji Falumúzeum + Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum
  Felnőtt: nyáron 2000 Ft / télen 1000 Ft
  Diák és nyugdíjas: nyáron 1100 Ft / télen 550 Ft
  Csoport (8 főtől): nyáron 1600 Ft/fő / télen 800 Ft/fő
  Család (2 felnőtt + 2 gyermek): nyáron 4000 Ft / télen 2000 Ft

  Göcseji Falumúzeum
  Felnőtt: nyáron 1500 Ft / télen 750 Ft
  Diák és nyugdíjas: nyáron 750 Ft / télen 400 Ft
  Csoport (8 főtől): nyáron 1200 Ft/fő / télen 600 Ft/fő
  Család (2 felnőtt + 2 gyermek): nyáron 3000 Ft / télen 1500 Ft

  Kedvezmények: Egerszeg Kártya

 • Telefon:

 • Hivatkozás:

 • Email:

 • Programok:

  Olai Fesztivál 2024
  Kis templom, nagy élmény! Orgonakoncert a Göcseji Falumúzeumban