ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Gébárti Kézművesek Háza

Különleges épület vonja magára a figyelmet a Gébárti-tó szomszédságában. Első pillantásra kicsinek tűnik, ám ahogy belépünk az ajtaján, világossá válik: a szemünk igencsak megcsalt bennünket, hiszen egy tágas közösségi szoba és más helyiségek növelik a térérzetet.

Az udvarról nyílnak további alkotóműhelyek, a faműves-, a szálasanyag-feldolgozó-, a fazekas- és a hagyományőrző kovácsműhely. Az Y alakú házat 1982-83-ban építették fel egy kis dombocskán, így az alsó szint földfedéses, míg a felső emelet a tulajdonképpeni „földszint”.
A Gébárti Kézművesek Háza az egyetlen, egész éven át nyitva tartó népi kézműves „műhelyotthon” Magyarországon, ám abból a szempontból is kiemelkedik, hogy azon kevés építmények egyike, mely kimondottan alkotóháznak épült. Erről regélnek a berendezési tárgyak is, azok a szőttesek, bútorok, használati eszközök, melyeket a ház voltaképpeni felépítői, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai alkottak. A múlt szeretete és a hagyományok tisztelete szinte tapintható a sajátos építményben, melyet mindenestül magukénak éreznek a kézműves alkotók – hogy a művészeknek szíve, a műalkotásoknak pedig lelke van, azt az odalátogató turisták és városlakók is megsejthetik.
A Gébárti Kézművesek Háza főként a kisgyermekes családok kánaánja, nem csoda, hogy a 2005 óta ősztől tavaszig havonta működő Nyitott Műhelygaléria program országosan is mintaként szolgált más alkotóházak számára. A Kézművesek Háza egyben székhelye a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének is.

 

 

Állandó kiállításaink:
– A honfoglalás kori nemez jurta
– Szelestey László Néprajzi Gyűjteménye: Dunántúli pásztorfaragások
– Makoveczi közösségépítés Zalában

A kiállítások megtekintése belépődíjas:
felnőtt jegy: 500,- Ft, gyermek, nyugdíjas jegy: 300,- Ft
csoportos jegy (10 főtől): felnőtt 400 Ft/fő, gyermek és nyugdíjas 200 Ft/fő
családi jegy (max. 2 felnőtt, 1 vagy több gyermek): 1200 Ft

Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető a nem kedvezményes jegy esetében: 10 %
felnőtt jegy: 450,- Ft, gyermek, nyugdíjas jegy: 270,- Ft
A kedvezményes csoportos és családi jegy esetében nem érvényesíthető még egy kedvezmény.

Előzetes egyeztetés alapján magyar nyelvű tárlatvezetés kérhető: 06/92/312-744, kezmuveshaz1981@gmail.com.

 

Oszd meg, hogy más is lássa:

Iratkozz fel hírlevelünkre!