ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Mesél az erdő

Válicka kisasszony és Göcsej úrfi meséje 

Honfoglaló őseink idején Zalán fejedelem népei, a szlávok éltek ezen a vidéken. A fejedelem lánya, Válicka volt a legszebb mindközül. Őt leste Göcsej úrfi, aki a dombokon túl élt és nem tudott a szépség közelébe férkőzni. Szellőt küldött neki, hogy simogassa meg orcáját. Egyik tavaszon zöldellő pázsiton táncoltak a szláv lányok, amikor egyszer csak Tas vezér katonai elrabolták őket. Miközben a magyarok a zsákmánynak örülve lakomát ültek, Válicka kisasszony hajkoronájából egy szellő magával ragadott egy szálat és a fűbe ejtette. Ott délre már egy szomorúfűz bólogatott. A fa lelógó ágai között meglátták Válicka kisasszony könnybe lábadt két szemét, amiből forrásként csordogált a könnye. Lábánál patak keletkezett és folydogálni kezdett felfelé, a Zala folyó irányába. Tas vezér és csapata követték a patak folyását, magukkal hurcolván a rabul ejtett lányokat. Többé nem látta őket senki. Göcsej úrfi sokáig lejárt a Válickához, ott búslakodott szerelme után. Soha nem ment át a keleti oldalra, bánatában elbujdosott a róla elnevezett táj, Göcsej szívében.

Forrás: Zalai Nagy Lajos

Tipp: Járd végig a Páfrányok útjának kék és piros túraútvonalát, hogy megismerd a legendás, a mesében szereplő tájat!

 

A Képes Fa története

A 20. században hosszú évtizedekig késztette megállásra Alsóerdő látogatóit egy hatalmas tölgy, melyen egy képet helyeztek el, középpontban Szűz Máriával, a Magyarok Védőasszonyával. A fához kapcsolódóan az a legenda is elterjedt, hogy az egyik portyázó török csapatot itt semmisítette meg a helyi várőrség. Az idők folyamán a kép és a helyszín is változott: a festményt többször kicserélték, az eredeti tölgyet pedig 1962-ben villámcsapás pusztította el. Ekkor az aktuális festmény a szomszédos tölgyre került, ám a zarándokhelyszín ereklyéjét az 1970-es évek végéig tudták csak megőrizni.

Tipp: Járd be a Tölgyek útját, utad mentén információs tábla emlékezik meg a Képes Fáról.

 

A Vérmalom eredete 

Hátborzongató nevével akár a katasztrófaturisták egyik kedvelt célpontja is lehete a Vérmalom területe Zalaegerszeg Parkerdejében. A rabszolgatársadalom egyik legkegyetlenebb munkaeszközének bizonyultak azok az őrlőmalmok, amelyeket „vérmalom” néven őrzött meg a szakirodalom. Ma már ugyan nyoma sincs, de egykoron az egerszegi rengeteg belsejében működött egy malom, melyet már a 14. század második felében említenek a fennmaradt dokumentumok. Hírhedtségét tovább növelte, hogy egykoron nyomortanya működött az azóta lebontott gazdasági épületekben. Nevének eredete a 20. század közepéig vezet vissza bennünket, ugyanis a malom utolsó üzemeltetője a Vér család feje, József volt. Pedig a terület valóban megér egy sétát: a Vérmalom melletti tisztáson hazánk egyik legjelentősebb, természetvédelmi szempontból pedig legértékesebb kockásliliom mezejében gyönyörködhetünk – több tízezer példány is található belőlük.

Tipp: A kockásliliom mező mellett vezet el a Mária Út zalaegerszegi szakasza.

 

A botfai fa-traktor titka 

Igazi látványosságra bukkanhatunk Botfa városrész határában, ahol egy olyan szerkezet várja elsősorban a gyerekes családokat, amely traktor is, meg nem is. Ha jobban megfigyeljük a 2018 óta álló installációt, egy MTZ-traktor alakját vélhetjük felfedezni, s noha élethűen kerreg-berreg, sem mozgásra, nem mezőgazdasági munkálatokra nem alkalmas. Ugyanis kábeldobokból, konzervdobozokból készült, igaz a kormány és a műszerfal valódi. További érdekesség, hogy elöl kurblival lehet rásegíteni, s a zajszint jelzi, hogy mikor is kel „életre” a szerkezet.

Tipp: a Páfrányok útja túraindító táblája felé haladva Botfa határában állj meg a traktornál!

Oszd meg, hogy más is lássa: