ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont

Tekintse meg Mindszenty József életútját és a kommunista diktatúra alatti egyházüldözés időszakát bemutató kiállításokat!

Mindszenty Józsefet – születési nevén Pehm József – a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakjaként tartják számon. 1917-ben került Zalaegerszegre, 1919 októberétől a Mária Magdolna Plébániatemplom apátplébánosaként szolgált 25 éven át. Később veszprémi püspökké, esztergomi érsekké, majd bíborossá szentelték, ő volt Magyarország utolsó hercegprímása.

A Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épülete megidézi az egykori zalaegerszegi plébános emlékét, bemutatja életét. A múzeum 5 szintjén helyet kapott 3 állandó kiállítás, egy időszaki kiállítótér, konferenciatermek, ajándékbolt, kávézó, a gyerekeket pedig múzeumpedagógiai foglalkozások várják.  

Kiállítások:

1. EMELET – „SZERETETET HOZTAM IDE IS” – Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életútját bemutató kiállítás
A kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni Mindszenty József személyét, a 20. század magyar történelmének és egyháztörténetének egyik legmeghatározóbb, ikonikus alakját, akinek áldozatvállalását az elmúlt évtizedek politikai beágyazottságának függvényében meglehetősen változatosan értékelték.

2. EMELET – Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt (1945–1990)
A kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni azt, hogy a korszak egyházakhoz kötődő áldozatai hogyan élték túl a megpróbáltatásokat, a jól felépített ellenük szőtt „harcban” hogyan tudtak talpon maradni, emellett érzékeltetni azt, hogy ők is emberek voltak, különböző emberek, akik különböző módokon viszonyultak a diktatúra egyházellenes tiltásaihoz.

PINCESZINT – Téglától templomig – Válogatás Zala vármegye középkori emlékeiből
A kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni a Mindszentyneum építését megelőző régészeti feltárás során előkerült, a középkori téglaégetés emlékét őrző kemencéket, amelyeknek jelentős szerepük lehetett Zalaegerszeg építéstörténetében.  

Oszd meg, hogy más is lássa: