ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Zalavölgyi Parkerdő

Ha a magasból tekintünk a Zalavölgyi Parkerdőre, azonnal szemünkbe tűnik, hogy a ligetes növényvilág alakja tölgyfalevelet formáz.

Ma már semmi sem emlékeztet arra a marhalegelőre, amelynek helyén 1969 és 1977 között kialakították a gazdag vegetációjú, 65 hektáros összefüggő zöldterületet. Telepítése egyben a Zala-völgy legnagyobb erdőnövekedését is jelentette – több mint 80 fafaj és számos védett növény található benne.

A nagyközönség előtt 1976. április 23-án nyitották meg a Zalavölgyi Parkerdőt. A tanösvény mellett dombocska és játszótér várja a gyermekeket. Az erdő kedvelt helye a sportolóknak is: sokan futnak, bicikliznek errefelé, egy tisztáson futballozni is lehet, kutyák és gazdáik is szívesen sétálnak a zöldben.

Ha április-május időszakban kisétálunk a Zalavölgyi Parkerdőbe, félúton a belváros és Csácsbozsok településrész között, a Vérmalom melletti tisztáson hazánk egyik legjelentősebb, természetvédelmi szempontból pedig legértékesebb kockásliliom mezejében gyönyörködhetünk (a területen több tízezer példánya található). A mocsári kockásliliomnak vagy kotuliliomnak is nevezett növény 2016-ban elnyerte az Év Vadvirága címet, s mivel sok helyen a kihalás veszélye fenyegeti, Magyarországon védettnek számít.

Oszd meg, hogy más is lássa:

Iratkozz fel hírlevelünkre!