ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Gasztronómia

McDonald’s – McDrive

Pünkösdi Kézműves és Termelői vásár

2020. május 30-án, szombaton 7 órától déli 12 óráig pünkösdi kézműves vásárra várják az érdeklődőket a Hock János utca 61. szám alatt található bolhapiac területén. 

Burger King

KrokiBurger

Vegán Bázis Étterem

Fészek Bistro

Krémes Süti Cukrászda és Kávézó

Sugar – Coffee & Juice Bar

Belvárosi Bisztró

Pampetrics Borkereskedés

Kebab King Zalaegerszeg

PopUp Cafe

Ernesto Pizza & Gyros

GRIIZ Önkiszolgáló Étterem és Reggeliző

Strike Zeg

Zalai krumpliprósza

Hagyományos recept 

Hozzávalók:
10 nagyobb burgonya, 1/2 liter aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 tojásnyi zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só.

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Egyes vidékeken pirított vöröshagymával is megszórják.

Forrás: Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás

Manapság az aludt tejet kefirrel helyettesítik, a kapott masszát sonkával, gombával, zöldfűszerekkel bolondítják, majd a prószát olajjal kikent serpenyőben sütik, mint a palacsintát. 

Vásárcsarnok

A zalaegerszegi Vásárcsarnok bőséges kínálatával, üzleteivel, helyi termelőkkel és alkalmankénti programjaival várja a vásárolni, vagy csak nézelődni vágyókat!

Piac

A helyi és környékbeli termelők és kereskedők kedden, pénteken és szombaton kínálják portékáikat. Vasárnap a régiségkereskedők és használt tárgyakat kínálók veszik birtokukba a piac területét. A piac érdekessége, hogy évszázadokkal ezelőtt itt állt az egerszegi vár egyik bástyája, melynek helyét ma csupán fehér járólapok jelzik. 

A Piac tér története
A piac sokáig a Kazinczy téren működött: a kofáktól hangos, portékáktól zsúfolt vásár egészen a Sütő utcáig húzódott. A ma ismert, Deák tér mellett elterülő piacteret 1925 októberében adták át, bár az országos vásárokat még az 1940-es évek végéig a Kazinczy téren rendezték meg. A Piac téren 1969-ben avatták fel a Vásárcsarnok épületét, melyet 2014-ben újítottak fel a belváros-rehabilitációs program keretében. A piac szabadtéri területét – régészeti munkákat követően – 2011-ben szépítették meg.

A Mérlegház története
Emblematikus pontja volt a zalaegerszegi piacnak a Mérlegház. Fontos találkozási helyszínként maradt meg a köztudatban, hiszen amíg a mérlegelésre vártak az árusok, kitűnő alkalom nyílt az információcserére, az aktuális ügyek megtárgyalására.
A Mérlegházat a 20. század első harmadában építették az azóta megszüntetett hídmérleg technikai részének, adminisztrációjának befogadására. Feltételezhetően 1928-ban már megvolt az épület, hiszen ebben az évben a közterületek közé felvették a mai is létező Mérleg teret a Budai Nagy Antal utca és a Várkör kereszteződése közelében. Funkciójának megszűnése után – az 1960-as évek végén – a négyzet alakú kis épületben üzlet működött.
A helyi védettség alatt álló épületet tíz évvel ezelőtt, 2011 nyarán bontották le. Hamarosan újraépítik a Mérlegházat. 

Repeta Menübár és Terasz

Paradicsom Étterem és Főzelékfaló

Jázmin Kínai Étterem

GYROSka

Oázis Burger- Pizza & Hamburger

Taverna Étterem és Söröző – ÁTMENETILEG ZÁRVA

McDonald’s

Robinson Music Pub Étterem

Reininghaus Étterem és Pizzéria

Pizzéria Italiana

Eldorádó Ételbár

Pipacs Söröző & Étterem

Díszpinty Gasztro Bár

Torony Kávézó

Press Café

Galeri Étterem és Söröző

Mandala Kávézó

Kávélabor

Joy Café

Gerő Cukrászda

Esztrol Süteménybolt

Dolce Vita Kávézó

Betti Cukrászda

 

Göcseji dödölle

Egy kiló gondosan válogatott lisztes burgonya fajtát meghámozunk, annyi sós vízbe tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Megfőzzük a saját levében, alaposan megtörjük és a tűzön hagyva annyi liszttel keverjük el, hogy a burgonya felvegye a lisztet. Úgy dolgozzuk ki, hogy az edény falától leváljon a kezünket belenyomva, ahhoz nem tapadhat. Ez a burgonyamennyiség nagyjából 2-2,5 bögre lisztet fog felvenni.

2 közepes fej vöröshagymát kockára vágunk, 3 kanál zsíron aranybarnára pirítunk, ebbe a zsírba evőkanállal szaggatjuk a kész dödöllét.

Teflonserpenyőben ropogósra pirítjuk, önálló ételként jófajta tejföllel kínáljuk, de igen gyakran köretként, elsősorban pörköltfélékhez is adjuk.

Az újburgonya magas víztartalma és alacsony keményítőtartalma miatt kevésbé alkalmas dödölle készítéséhez, csak nagy gyakorlattal fogjunk hozzá.

 

Miszori József (Kandikó Vendégház, Dobronhegy) Göcseji Históriák és Ételek c. könyvéből

Pitvar Vendéglő és Panzió

Piccolo Panzió Vendéglő Vinoteca

Jánkahegyi Gyuri Csárda és Vendégház

Vándor Vigadó Panzió, Wellness és Étterem

TÓ-KA Vendéglő és Panzió

Kiskondás Étterem és Panzió

 

Kiskakas Étterem és Panzió

Göcsej Palatinus Étterem és Panzió

Erdőgyöngye Étterem és Panzió

O’Connors Pub & Steakhouse

László Pince Kézműves Borház

Hegyalja Csárda

Három Kívánság Étterem

Véndiófa Étterem és Kerthelyiség

Belga Étterem és Söröző

Hotel Arany Bárány Étterem és Söröző

A város szívében található étterem és söröző ízvilága, tökéletesen ötvözi a tradíciókat a modern elvárásokkal. Szálló vendégeink mellett, a betérő vendégek is rátalálhatnak saját kedvenceikre a gasztronómia területén.