ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Vármakett

Egerszeg várának emlékét az írott és a régészeti leleteken kívül egy emléktábla, a bíróság és a börtön tömbjét L alakban övező Várkör utca neve, továbbá a Mindszenty téren elhelyezett makett őrzi.

Zalaegerszeg első írásos említése 1247-ből való, első ábrázolása azonban sokkal később keletkezett. Johannes Ledentu hadmérnök 1640 körül készítette el metszetét az egerszegi várról, ami így a város első ismert ábrázolása. 

Ez az ábrázolás szolgált alapjául a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából felavatott vármakettnek. A Mindszenty téren található alkotást Farkas Ferenc Zalaegerszegért-díjas szobrászművész készítette. A makett időutazásra invitál, segítségével az ideérkezők is ízelítőt kaphatnak abból, hogyan nézett ki a városnak ezen szeglete a régmúlt időkben, hiszen a makett felállítási helye a régi vár területére esik. A külső és a belső várfal mellett a lakó és gazdasági épületek is megfigyelhetők rajta.

Tudj meg többet Egerszeg egykori váráról, ha pedig a mai várost szeretnéd megismerni, érdemes ellátogatni a Városháza előtti téren felállított Városmaketthez is, mely Zalaegerszeg jelenkori utcáit és épületeit örökíti meg. 

Oszd meg, hogy más is lássa: