ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Zrínyi Miklós Gimnázium

Ugyan Zalaegerszeg már a reformkorban szerette volna egy gimnázium felállítását, mégis csak a 19. század végén, 1895. március 17-én sikerült Kovács Károly polgármesternek kiharcolnia a működési engedélyt. A tanítás még abban ez évben – két osztállyal – elindult, egyelőre a polgári iskolában. Időközben tervpályázatot írtak ki a főgimnázium építésére, melyet Grauer Géza nyert el. Az építkezést a Morandini család egyik tagja, a Zalaegerszegen nagy hírnévre szert tevő Tamás irányította. Az Állami Főgymnasium-ot 1897. augusztus 26-án nyitották meg; a falak között jeles tanárok oktatták a fiatalságot, mint például a város pezsgő szellemi életében jelentős szerepet játszó Borbély György, aki az 1900-1917 között megjelenő Magyar Paizs újságot szerkesztette. Zalaegerszegen a gimnáziumban kezdte pályafutását hitoktatóként Pehm József, a később Mindszenty Józsefként ismert bíboros, hercegprímás. 

Az I. világháború alatt hadikórház működött az iskolában. A világégés zivatarában Kulcsár Gyula tanár és 21 diák vesztette életét – emléküket 1925-ben márványtáblán örökítették meg a gyönyörű előcsarnokban. A főgimnázium 1923-ban Deák Ferenc nevét vette fel.

A II. világháború idején katonai kórház települt az intézménybe. 1944-ben a német megszállás miatt csonka tanévet zárt az iskola, októbertől pedig ismét szünetelt az oktatás, s csak a harcok megszűnése – 1945. április 11-ével – kezdődött meg újra. Az első zavartalan tanév 1947-ben kezdődhetett el. Az intézmény 1950-ben vette fel Zrínyi Miklós költő és hadvezér nevét.

Az iskola kertjében 1972 októberében került a helyére a vörösmárványból készült Zrínyi-szobor, Szabolcs Péter szobrászművész alkotása. 1990-ben az iskola II. világháborús halottainak és áldozatainak emlékére szintén márványtáblát avatott. Az 1990-es évek vége szintén avatásokkal telt: 1997-ben helyezték el szintén az előkertben a Deák Ferencet ábrázoló mellszobrot (Zala György alkotását), 1998 őszén pedig egy új tornateremmel bővítették az intézményt. 2009 októberében az épület homlokzati fülkéibe felkerültek a Tudomány és Művészet szobrai, Szabolcs Péter szobrászművész alkotásai – ezzel egy „száz éves álom” valósult meg. 2011-ben készült el a napóra, az intézmény pedagógusa, Szényi Zoltán alkotása, melyet az épület falánál láthatunk. 2012-ben ismét szoborral gazdagodott a gimnázium: a megszűnt Pais-iskolából ide került Fischer György szobrászművész alkotása, a gimnázium korábbi tanulóját, Pais Dezső nyelvészt ábrázoló szobor. Halálának 100. évfordulója alkalmából a gimnázium falán emléktáblát avattak Morandini Tamás emlékére 2021-ben. A gimnázium előtt botlatóköveket találunk a II. világháborúban elhurcolt áldozatok emlékére. 

 

Forrás: http://www.zmgzeg.edu.hu/index.aspx?page=/bemutatkozunk/tortenet

 

Oszd meg, hogy más is lássa: