ZALAEGERSZEGTURIZMUS.HU

Üdvözlünk

Zalaegerszegen

Ami itt élmény nekünk, az élmény lehet neked is!

Tölgyek útja – Túraútvonalak

Zalaegerszeg déli területének, különösen az Alsóerdőnek vadregényes, festői szépségű, romantikus részleteiben gyönyörködhetünk, amennyiben bebarangoljuk a Tölgyek útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét. Az egyszerre üdülő-, panoráma- és sétaerdőként nyilvántartott Alsóerdőn és körzetében sajátosan fonódik össze a város múltja és jelene: a 14. századtól kezdve egészen napjainkig tudjuk felidézni a környék egykori nevezetességeit és egyúttal megismerhetjük mai turisztikai attrakcióit.

A Tölgyek útja hálózatot beszédes nevű „hegyek” (voltaképpen dombok) fogják közre: Egerszeghegy, Kápolnahegy, Gógánhegy, Becsalihegy, Jánkahegy, Lukahegy és Vakaroshegy. A természet minden szépsége megmutatkozik ezen a tájon: tanösvény, forrás, kert, völgy és magaslati torony egyaránt a barangolás részét képezi. A bakancsos túrázás mellett érdemes időt szánni az aktív élményekre is, hiszen bringapark, sport- és élménypark, valamint erdei tornapálya is található a közelben.

A Tölgyek útja három túraútvonalból áll, és azon területen vezet át, amelyet hazánkban a budai után a másodikként létesítettek parkerdőnek. A hálózatot Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre 2023-ban, két kiindulóponttal: az egyik az Azáleás-völgy bejáratnál, míg a másik a TV-toronynál található.

Zöld túra: a legrövidebb, 7,5 kilométer hosszúságú szakasz felülnézetből egy pillangó alakját mutatja. Természeti szépségei közül kiemelkedik a város egyik legkedveltebb kirándulási célpontja, az Aranyoslapi forrás. Aki nyáron levendulát szeretne szüretelni, az alsóerdei Levendula Kertben bátran megteheti ezt. Az indítótábla közelében található a Madárerdő tanösvény, valamint szomszédságában a kalandokra csábító Alsóerdei Sport- és Élménypark várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit. Hogy az erdőt jelentős zarándokhelyként tartották nyilván, arról az egykori Mária képes fát felidéző tábla mesél. Kezdő túrázók is bátran nekivághatnak ennek a szakasznak, hiszen a szintkülönbség ezen az útvonalon mindössze 170 méter.

Kék túra: majd’ egy kilométerrel hosszabb, 8,3 kilométer hosszúságú a Tölgyek útja második túraszakasza, viszont a szintkülönbség meredekebb az előzőnél, 230 méter, így felkészültebb túrázók számára ajánljuk. A Mária képes fa tábláját érintő és az Azáleás-völgyön átvezető útszakasz dél felé haladva idézi fel a hazai olajbányászat kezdetét és Zala fekete aranyának történetét.

Piros túra: a leghosszabb, 290 méter szintkülönbségű túraútvonal kalandozik legmesszebb az Alsóerdőtől. Erdőkkel borított dombhátak, zöldellő mezők és hegyhátakra épült hajlékok mentén járva ismerhető meg a vidék szépsége. Egerszeghegy kápolnájánál, valamint a bazitai TV-toronynál a gyönyörűséges panoráma kifejezés értelmet nyer.

Az útvonalak mentén tájékoztató táblák segítségével a növény- és állatvilágról, valamint a látnivalók történetéről olvashatunk érdekességeket. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy itt időről-időre felkacagnak a kecskebékák, merre uralkodik leginkább a kocsányos tölgy, milyen szánkópályát építettek ki majd’ száz éve, hogyan vált Zala hét természeti csodájának egyikévé az Azáleás-völgy, illetve hol állt a TV-torony „elődje”, a Bődy-kilátó.

Hasonlóan a Tölgyek útjához, Zalaegerszeg csácsi, valamint bozsoki és botfai városrészeiben is három-három túraútvonal várja a természetjárókat. A hálózat nevei ebben az esetben is beszédesek: a Horhosok útja szőlőskertek mentén, erdős mélyutakon keresztül vezet, míg a Páfrányok útja elkalauzol Zalaegerszeg legmagasabb pontjára, a Karácsony-hegyre is.

Oszd meg, hogy más is lássa: